Algemene informatie

7 daagse reis Veelzijdig en verrassend  Perthshire en Speyside in Schotland

Min. aantal deelnemers : 6 personen en max. 7 personen

Klik op de kaart om te zien waar we de eerste dagen naar toe gaan

Klik op de kaart om te zien waar de de laatste dagen naar toe gaan

Prijs is vanaf €999.00 p.p.  en is afhankelijk van de periode waarin u op reis gaat, maar is altijd op basis van een 2 of 3 pers. kamer. 

Bij deze reis is het niet mogelijk om een 2 pers. kamer voor alleengebruik te boeken  

Inclusief: 

 • 6 nachten in 4* B&B in 2 of 3 pers. kamer met eigen badkamer, wifi, koffie/thee, tv
 • 6 heerlijk uitgebreide Schotse ontbijten
 • Vervoer in comfortabel 9 pers. busje met chauffeur/reisleider Tina Somberg-Buiks van TravellingWELL.nl

 

Exclusief: 

 • De vlucht Schiphol - Edinburgh v.v. Op het moment dat u boekt, kijken we wat de prijs voor de vluchten is. De prijs ligt meestal rond de €150.00 - €175.00 voor een retour. Daar komt dan nog de prijs van de ruimbagage bij en gereserveerde stoelen
 • Lunches, drankjes en diners. We doen dat wel gezamenlijk, maar u kunt zelf bepalen wat u eet en voor welk bedrag
 • Entreekaartjes voor alle te bezoeken bezienswaardigheden. Het totale bedrag van ong.  £130.00 betaalt u op de eerste dag aan Tina, zodat u zich daar de hele week niet meer om hoeft te bekommeren
 • Verzekeringen. (we raden met klem een annuleringsverzekering aan)
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • STO Reisgarantie €12.00 per boeking

 

We zijn ons er van bewust, dat de prijs voor een kleine groep altijd hoger is dan voor een grote groep.

Naast het nadeel van de hogere prijs zijn er natuurlijk heel veel voordelen aan een reis met een kleine groep.

 • U hebt bijna een privé reisleidster
 • We verblijven niet in een standaard toeristen hotel maar in goede 4**** accommodatie
 • U zult zich nooit een nummer voelen
 • We kunnen met onze kleine bus overal komen
 • We kunnen met onze kleine groep heel gemakkelijk een restaurant naar keuze boeken
 • Het onderlinge contact met elkaar en de chauffeur/reisleidster is heel gemakkelijk
 • We komen heel snel in contact met de lokale bevolking
 • We kunnen heel flexibel zijn met het programma, omdat wij onze bezoeken niet hoeven te boeken bij de attracties. Is het handiger om bepaalde activiteiten/bezoeken op een ander moment te doen, dan kan dat zonder problemen

Klik op de groene knop.

Wilt u de volgende vragen beantwoorden?

 • De naam van de groepsreis
 • Het aantal personen met namen zoals ze in de geldige paspoorten/ID staan
 • De geboortedata
 • Op welke datum u zou willen vertrekken 


Wij nemen z.s.m. contact met u op om verdere details te bespreken.

We bieden onze excuses aan voor de meer dan rommelige aanblik. Er wordt hard gewerkt om de problemen op te lossen

 

 

 

De reis 7 dagen veelzijdig en verrassend Perthshire en Speyside in Schotland, die we in 2018 samenstelden, kunt u nu boeken als groepje van 6 of 7 personen

In de afgelopen jaren kwamen eigenlijk altijd eerst The Highlands of Scotland naar boven drijven als bestemming voor de jaarlijkse groepsreis, maar nu we zelf weer het prachtige Perthshire en Speyside verkend hebben, leek het me een heel goed idee om dit schitterende gebied eens te laten zien.

We vliegen naar Edinburgh in de ochtend, halen het comfortabele 9 pers. busje op en hebben dan nog een hele dag voor de boeg.

De eerste 3 nachten verblijven we in een 4* B&B in het gehuchtje Auchbreck in Speyside, waar we de hele B&B tot onze beschikking hebben, want er zijn slechts 3 hele comfortabele kamers met eigen badkamer, wifi, koffie/thee mogelijkheden en tv. 's Morgens zetten Andy en Pat een heerlijk Schots ontbijt op de grote tafel in de ruime, lichte woonkeuken. Ik verblijf deze 3 nachten op een ander adres er vlak bij.

De laatste 3 nachten verblijven we in een 4* B&B in het dorpje Blair Atholl in Perthshire, die iets groter is, dus die hebben we niet voor ons alleen. Ook hier comfortabele kamers, met badkamer, koffie/thee en tv en 's morgens serveert Kirstie een heerlijk Schots ontbijt in de lichte serre.

Deze 2 B&B's behoren tot de absolute favoriete adressen van al onze gasten, die een reis naar Schotland bij ons geboekt hebben, dus dat belooft wat .......  

Omdat er in de 1e B&B maar 3 kamers zijn, is deze reis alleen te boeken voor:

 •  3 x 2 personen in 3 kamers

 

of

 • 2 x 2 personen in twee kamers en 1 x 3 personen in een kamer, bij wie dan een extra bed in de kamer geplaatst wordt

Dag 1: vlucht naar Edinburgh en met ons 9 pers. busje een mooie tocht met einddoel Auchbreck

We vliegen 's morgens, dus hebben nog een hele dag tijd om een mooie tocht te maken. We stoppen bij de Firth of Forth om de spiksplinternieuwe brug, die net geopend is te bekijken en maken  in Dunkeld een wandeling door het stadje, langs de rivier en bezoeken de kathedraal.

Daarna een schitterende tocht dwars door het Cairngorms National Park: enorm uitgestrekt, eindeloze vergezichten, flinke bergen, 2 skigebieden, kleine gehuchtjes en we nemen een kijkje in Balmoral Castle, waar de Britse Koninklijke Familie zo graag verblijft.

Omdat rode eekhoorns zo zeldzaam zijn doordat ze door geïmporteerde grijze eekhoorns verdrongen zijn, zullen we een bordje als hier op de foto wel vaker zien.

Dag 2: Knockando Wool Mill, Ballindalloch Castle en Glenlivet Distillery met afsluitend de Smuggler's Walk

Een heerlijk gevarieerd dagje dat begint met een bezoek aan de gerestaureerde Knockando Wool Mill, waar nu zoals dat al eeuwenlang gebeurde weer volop gesponnen en geweven wordt. Prachtige strengen wol en grote lappen zijn het gevolg en het personeel geeft regelmatig uitleg hoe alles in zijn werk gaat.

Het Ballindalloch Castle, eigenlijk meer een behoorlijk groot landhuis, wordt nog steeds bewoond en dat maakt het ook extra aantrekkelijk, want je voelt het echt dat de familie er gewoon ook woont. Een personeelslid vertelde me onlangs, dat hij regelmatig een berichtje/telefoontje van de lord krijgt, dat de woonkamer of bibliotheek na sluitingstijd even opgeruimd moet worden, omdat de familie er 's avonds met vrienden of familie gaat zitten.

In de tuinen vind je een groot aantal verschillende rozensoorten, die met boogjes met elkaar verbonden zijn. Heel apart.

Aan het einde van de middag  gaan we met een uitgebreide rondleiding op de Glenlivet Distillery mee: we zien het hele proces, komen in alle ruimtes, proeven een slokje uit het vat en aan het eind nog eens 2 kleine heerlijke slokjes Glenlivet Whisky. U kunt dan op uw gemak in de prachtige winkel gaan neuzen, in het restaurant iets gebruiken, maar u kunt ook mee op een lekkere wandeling met de mooie naam: Smuggler's Trail, die naar de ruïne van Drumin Castle gaat en die ons via een ander pad weer terug naar de startplek brengt. Duur ong. 1.5 uur.

Dag 3: een rondrit naar het noorden met wandelingetje op het strand, Elgin Cathedral en Culloden Battlefield

De ruïne van Elgin Cathedral is een flink exemplaar en in de delen, die bewaard zijn gebleven is een prachtige tentoonstelling over de geschiedenis, met de vondsten en overblijfselen. De gids vertelt buiten een boeiend verhaal, waarna we zelf binnen de tentoonstelling gaan bekijken.

Findhorn ligt aan zee aan een mooie baai, waar je heerlijk kunt wandelen over het strand. Lekker fris in de kop, stappen we dan weer in het busje en rijden naar Culloden Battlefield waar de beslissende slag tussen de Schotten met de legendarische Bonnie Prince Charlie en de Engelsen  plaats vond, waarna de Highlanders als het ware beschouwd werden als paria's en hun taal, hun kleding en zelfs hun doedelzakken verboden werden.

In het uitgebreide museum komt de geschiedenis helemaal tot leven en er is zelfs een deel waarin je midden in 'the battle'  staat. Buiten loop je dan over het veld waar de slag plaatsvond. Zo indrukwekkend!

Dag 4: Het visarend centrum, het Highland Folk Museum, de Ruthven Barracks en Boer Neil met zijn honden en schapen

We nemen afscheid van Andy en Pat en stoppen al snel in het Abernethy Centre, waar de visarenden centraal staa. Er is ook een webcam, waarmee we kunnen zien hoe het met de vogelbevolking is. Over de smalle, stille weg rijden we door een prachtig gebied naar Het Highland Folk Museum, een openlucht museum waarin we ons in de verleden tijd bevinden waarin het land nog traditioneel bewerkt werd en de mensen in hutten woonden. 

Hier vlak bij staat de ruïne van de Ruthven Barracks, een imposant gebouw op een heuvel, dat je van kilometers ver al kunt zien liggen.

De laatste stop is de boerderij van boer Neil, die iedere dag om 16.00 een demonstratie geeft hoe hij samen met zijn honden de schapen 'bestuurt' . Het is een schitterend gezicht en de omgeving is ook nog eens prachtig.

Dag 5: Castle Menzies + het erbij horende kerkje, een safari op Loch Tay en bezoek aan het Scottish Chocolate Centre

Menzies Castle dat in de 16e eeuw gebouwd werd, is in de loop der eeuwen verbouwd tot een Mansion en wordt nu beheerd door de  Menzies Clan Society. Het lag op een strategische plek en heeft een rol gespeeld in allerlei verschillende belangrijke gebeurtenissen. Bijzonder is dat Bonnie Prince Charlie hier overnachtte voor hij naar Culloden reed, maar ook zijn tegenstander de Duke of Cumberland overnachtte er, nadat hij de Schotten had verslagen. Slimme jongens die eigenaren van het kasteel, want zij wisten wie op welk moment belangrijk voor hen kon zijn.   De sleutel van het kleine kerkje er niet ver vandaan, krijgen we mee en dan kunnen we met ons eigen groepje rond gaan neuzen. 

Highland Safaris, die al jarenlang safari's in 4 wheel drive terreinwagens aanbiedt, is dit jaar ook begonnen met safari's op Loch Tay in een supersnelle boot en wij gaan ervaren hoe dat er aan toe gaat tijdens een tocht van 1.5 uur. 

Op de terugweg brengen we een bezoek aan Ian Burnett, de beroemde chocolatier, en in het museum zien we wat voor een schitterende creaties hij maakt.  Degenen, die willen kunnen in het restaurantje gaan genieten van een heerlijke kop chocolade melk, koffie of thee en iets " chocoladerigs" .

Dag 6: een rit naar het afgelegen Rannoch Station in the middle of nowwhere, een retourtje met de trein door Rannoch Moor, Queen's View en de Killiecrankie kloof

Vandaag niet alleen een mooie rit in de auto naar het afgelegen Rannoch Station, maar vandaar maken we een ritje met de trein door Rannoch Moor, waar je met de auto helemaal niet kunt komen. Hoe bijzonder is dat? 

We stappen even uit in het stationnetje van Tulloch en na een klein half uurtje rijden we weer terug naar Rannoch. Er leven hier heel veel herten en ander wild en wie weet zien we er nog een paar rondscharrelen.

Terug via het smalle weggetje hoog boven het meer en natuurlijk moeten we even stoppen om op het uitzichtpunt Queen's View over het meer te kijken.

Tussen Pitlochry en Blair Atholl ligt de Killiecrankie kloof en hier is ook een interessant bezoekerscentrum, waar we als de tijd het toelaat nog even gaan kijken.

Voor de hele fanatieken, kan er ook nog een wandelingetje gemaakt worden vanuit de B&B, terwijl de anderen even met de voetjes van de vloer gaan en lekker even op bed gaan liggen.

Dag 7: onze laatste dag maar nog wel met bezoek aan Meigle Sculptured Stones Museum en Stanley Mills

Onderweg naar Edinburgh Airport komen we eerst bij Meigle Sculptured Stones museum: een flink aantal prachtig bewerkte stenen en kruisen van de Picten en de gids kan er ontzettend veel over vertellen.

Dan ons laatste bezoek aan Stanley Mills, een voormalige katoenfabriek, die helemaal gerestaureerd is, waardoor wij nu kunnen ervaren hoe de gezinnen hier werkten, woonden en scholing kregen.

Het is dan de hoogste tijd om het busje in te leveren en naar het vliegveld te gaan.

Vol indrukken en hopelijk prachtige herinneringen, kunnen we even een uurtje zitten dromen hoog boven de wolken tussen Schotland en Nederland.