Algemene informatie

7 daagse wandelreis: The Cateran Trail vanuit 4* B&B in Alyth

We verblijven:

 • 6 nachten in een 4 **** B&B in Alyth 
 • Het max. aantal deelnemers is 6 in 3 tweepersoonskamers met badkamer in de B&B
 • Er kan als er 3 duo's zijn  evt. ook nog een 7e pers. mee, die dan samen met Tina in het appartement op het terrein van de B&B verblijft. Er zijn naast de woonkamer en keuken 2 slaapkamers met elk een eigen badkamer, dus we lopen elkaar niet in de weg. 's Morgens genieten we van het ontbijt in de B&B samen met de anderen 

 

De prijs is vanaf €999.00 p.p.  en is afhankelijk van de periode waarin u op reis gaat, maar is altijd op basis van een 2 pers. kamer. 

Inclusief: 

 • 6 nachten in een 2 pers. kamer met eigen badkamer en toilet in 4**** accommodatie
 • 's Morgens een uitgebreid Schots ontbijt
 • Op dag 1 en 7  een prachtige rit in het 9 pers. busje met Tina Somberg-Buiks, eigenaresse van TravellingWELL.nl als uw chauffeur en reisleidster
 • Begeleiding op alle wandeldagen
 • Drop-off en pick-up service in ons 9 pers. busje tijdens de wandeldagen
 • De mogelijkheid om iedere dag te kiezen of u wel of niet meegaat op de wandeling
 • Entreekaartje voor Falkland Castle en Garden
 • Een heerlijk kopje koffie/thee met scones, jam en cream!
 • Per boeking ontvangt u een Cateran Trail kaart en Cateran Trail Guidebook

 

Exclusief:

 • De vlucht Schiphol - Edinburgh v.v.  De prijs ligt meestal rond de €150.00 - €175.00  voor een retour. Daar komt dan nog de prijs van de ruimbagage bij en gereserveerde stoelen
 • Lunches
 • Diners (we eten wel gezamenlijk, maar u kunt zelf bepalen wat u gaat eten en voor welke prijs)
 • Drankjes
 • Verzekeringen. (we raden een annuleringsverzekering aan)
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • STO Reisgarantie €12.00 per boeking

 

We zijn ons er van bewust, dat de prijs voor een kleine groep altijd hoger is dan voor een grote groep van meer dan 30 deelnemers.

Naast het nadeel van de hogere prijs zijn er natuurlijk heel veel voordelen aan een reis met een kleine groep.

 • U hebt bijna een privé reisleidster
 • We verblijven niet in een standaard toeristen hotel maar in goede 4**** accommodatie
 • U zult zich nooit een nummer voelen
 • We kunnen met onze kleine bus overal komen
 • We kunnen met onze kleine groep heel gemakkelijk een restaurant naar keuze boeken
 • Het onderlinge contact met elkaar en de chauffeur/reisleidster is heel gemakkelijk
 • We komen heel snel in contact met de lokale bevolking
 • We kunnen heel flexibel zijn met het programma

Klik op de groene knop.

Wilt u de volgende vragen beantwoorden?

 • De naam van de groepsreis
 • Het aantal personen met namen zoals ze in de geldige paspoorten/ID staan
 • De geboortedata
 • Op welke datum u zou willen vertrekken 


Wij nemen z.s.m. contact met u op om verdere details te bespreken.

The Cateran Trail

Een heerlijke, niet al te inspannende rondwandeling van 103 km. door de mooiste glens van Schotland. De route volgt wegen waar vroeger het vee liep op weg naar de veemarkt en hele oude sporen door een gevarieerd terrein van boerenland, bossen en heidevelden.

Hij begint en eindigt in het charmante stadje Blairgowrie, dat bekend staat als fruit stad. We lopen met de klok mee naar Strathardle, Glenshee en Glenisla. Het dichtstbijzijnde dorpje is nooit verder weg dan ong. 10 km. 

Uitzicht over de bergen en dan weer kleine heuvels terwijl u zich voorstelt hoe het leven hier was toen de veedieven (de caterans) het gebied eeuwenlang onveilig maakten.

De moeilijkheidsgraad

Het is altijd een beetje gevaarlijk om de moeilijkheidsgraad aan te geven, omdat voor het aantal schoentjes vrnl. gekeken wordt naar hoogteverschillen, of er een pad is en of de route met bordjes bewegwijzerd is. Er wordt meestal niet gekeken of je beschut loopt of echt blootgesteld bent aan de elementen of hoe de wandeling is als het slecht weer is.

Het is daarom niet een waterdicht systeem en moet dan ook slechts beschouwd worden als een leidraad.

Wij geven de schoentjes aan, die Walkhighlands gebruikt en nogmaals het is maar een aanduiding. 

The Cateran Trail is overwegend 2 schoentjes maar er zit ook een stuk van 3 schoentjes in en daarom heeft hij 3 schoentjes gekregen. Het betekent dat u een goede wandelconditie moet hebben en tussen 13 en 26 km. in heuvelachtig terrein kunt lopen.

We hebben echter geen haast en hebben steeds de hele dag beschikbaar, dus er is ruim tijd voor heerlijke pauzes. Goede waterdichte wandel- of bergschoenen zijn essentieel.

We liepen hem zelf in 2016

Klik op fotoalbum en geniet ook van de prachtige Cateran Trail.

Klik op Cateran Trail om het verslag van onze wandelvakantie te lezen.

Wij hebben vanaf de start tot het eind van The Cateran Trail genoten!

En ook u kunt een 'Happy Walker' worden, dus schrijf u in

We bieden onze excuses aan voor de meer dan rommelige aanblik. Er wordt hard gewerkt om de problemen op te lossen

 

 

 

De 7 daagse wandelreis The Cateran Trail kunt u alleen boeken als u zelf een groepje van 6 of 7 personen hebt

Het viel ons op, dat we regelmatig aanvragen kregen voor een wandelvakantie in Schotland, maar dat het vaak niet doorging omdat veel mensen het niet aandurven om dat op eigen gelegenheid te doen en zich liever niet aan willen sluiten bij een Engels sprekende groep.

Wij hebben de Cateran Trail zelf gelopen en vonden hem prachtig en met een gewone conditie goed te doen en hebben daarom besloten om hem aan te bieden als groepsreis vanuit 1 B&B.

We lopen het  langeafstandspad in 5 dagen en verblijven 6 nachten in de comfortabele B&B. 

We vliegen naar Edinburgh airport en hoeven niet te zeulen met onze bagage om bij het openbaar vervoer te komen, maar halen ons 9 pers. busje op en kunnen op de eerste dag een ontspannen tocht maken voor we onze intrek in de 4* B&B in Alyth nemen.

Omdat wij met onze kleine groep van max. 7 deelnemers heel flexibel kunnen zijn en op 1 vast adres verblijven, kunt u iedere dag kiezen of u wel of niet mee gaat op de wandeling.  Blijft u liever een dagje 'thuis', omdat u een beetje vermoeid bent of de wandeling van die dag u te lang/zwaar lijkt of wilt u op uw gemakje het stadje verkennen, in een pub lunchen, genieten van een Afternoon Tea met scones, jam en cream of met de lijnbus een deel van de omgeving verkennen, dan kan dat gewoon.  Aan het eind van de middag komen de wandelaars weer terug en is de groep weer compleet. De volgende dag gaat u dan gewoon weer mee op de wandeling. 

Na afloop van deze groepswandelvakantie maken we de laatste dag weer een tocht door een ander stuk van Schotland voor we weer terug vliegen naar Schiphol.

Wij denken dat we u met deze groepswandelreis met keuzemogelijkheden een heerlijk alternatief bieden voor een 'gewone' groepsreis.

U staat zelf lekker actief met de voeten in de klei -, zand- en veengrond  en op de eerste en laatste dag ziet u vanuit het busje nog een flink deel van het landschap tussen Edinburgh en Alyth en bezoeken we prachtige bezienswaardigheden. 

Klik op de kaart om het gebied en de route die we rijden te zien.

De 4* B&B in het stadje Alyth

Eileen en Bill hebben hun  19e eeuwse pand helemaal verbouwd maar de karakteristieke balken en de open haard zijn bewaard gebleven. Ze hebben de B&B al meer dan 30 jaar.  Bill is helaas in 2017 overleden, maar Eileen kan het ook allemaal in haar eentje.  De kamers hebben bloemetjesbehang, dekbedden met bloemetjes en gordijnen met bloemetjes.  Kortom een beetje truttig, maar zo echt lekker Brits! In het voorjaar van 2017 is Bill helaas overleden en runt Eileen alles nu in haar eentje.

In de kamers kunt u een kopje koffie of thee zetten en er een koekje bij nemen, er is een haardroger, er zijn toiletartikelen in de badkamer en er is WiFi. Hebt u vergeten om een adapter voor de stopcontacten mee te nemen, dan kunt u er 1 lenen. Het is mogelijk om een lunchpakket te bestellen.

 • Op de begane grond is  Bamff: een kamer met 2 aparte bedden en een badkamer met grote douche en toilet. De bedden kunnen ook als 1 supergroot bed opgemaakt worden. Deze kamer is rechts van de ingang en vlakbij de zitkamer voor gasten
 • Op de begane grond is ook  Ruthven:  een kamer met een 2 pers. hemelbed en een badkamer met Spa bad, een douchecabine en toilet. U loopt vanaf uw kamer zo de tuin in
 • Op de eerste verdieping is Strathmore:  een kamer met 2 aparte bedden, die ook als supergroot bed opgemaakt kunnen worden en een badkamer met douche en toilet. U kijkt uit op de tuin op het zuiden


Er is een hele ruime zitkamer voor de gasten met computer, tv, WiFi, tijdschriften en boeken. Er zijn glazen en er staat een piano. U mag gebruik maken van de grote tuin. 's Morgens is er een uitgebreid Schots ontbijt, dat nog aangevuld wordt met vers fruit, cornflakes, muesli, yoghurt, sap, eigengemaakte jam en marmelade en koffie, thee en geroosterd brood.

Dag 1: vlucht naar Edinburgh, langs mooie vissersdorpjes naar Alyth

We vliegen naar Edinburgh, halen ons 9 pers. busje op, zodat we niet met openbaar vervoer en daarna nog met de taxi naar onze B&B hoeven te reizen. In plaats daarvan maken we een prachtige tocht langs de kust  van Kingdom of Fife  met schattige vissersdorpjes en rijden dan door lieflijk landschap naar de B&B in Alyth. 

Iedere morgen rijdt Tina, de eigenaresse van TravellingWELL.nl of de Schotse chauffeur,  in het eigen busje naar het beginpunt van de wandeling en hij neemt het busje mee terug en haalt ons aan het eind van de middag weer op.

Dag 2: Blairgowrie naar Kirkmichael: 24 km.

Tina of Bob, de Schotse chauffeur,  rijdt in onze bus naar Blairgowrie, het stadje waar de Cateran Trail start en we maken natuurlijk even een groepsfoto hoe fit we er dan nog uitzien (grapje!).

We volgen een pad langs de rivier de Ericht, die op sommige stukken behoorlijk hard stroomt en door velden vol met wilde knoflookplanten. We lopen langs oude fabrieken, die herinneringen oproepen aan de vlas die hier tot jute verwerkt werd. Na een klimmetje over Cochrage Muir dalen we af naar het gehuchtje Bridge of Cally. Tijd voor koffie met iets lekkers? Na deze pauze gaan we door het Blackcraig bos en komen dan in de vredige Strathardle vallei. Hier sloegen de Caterans (veedieven) hun slag: ze stalen regelmatig koeien, die hier heerlijk liepen te grazen. Als we in Kirkmichael aankomen zit onze eerste wandeldag erop en worden we in ons busje teruggebracht naar de B&B.

Dag 3: 's Morgens rijden we naar Kirkmichael van waar we naar Spittal of Glenshee lopen: 13 km.

We lopen door voornamelijk veengebied geleidelijk omhoog naar een pas en dalen door een  spectaculair berglandschap af naar Spittal of Glenshee. Spittal betekende vroeger schuilplaats op een afgelegen pas en die hadden de mensen wel nodig want er leefden heel wat wolven in dit gebied. Er is onderweg nog steeds een schuilhut, waar we lekker even kunnen zitten om ons broodje te verorberen. Bob brengt ons comfortabel terug naar Alyth.

Dag 4: 's Morgens rijden we naar Spittal of Glenshee van waar we naar Glenisla lopen: 23 km.

Het pad draait nu naar het zuiden en loopt langs Shee Water en langs het prachtige particuliere kleine Dalnaglar Castle en het Forter Castle, waar je tegenwoordig voor heel veel geld een vakantieappartement kunt huren. Door vruchtbaar boerenland bereiken we Glenisla.  Van alle kanten zie je Mount Blair: een behoorlijk hoge berg en je kunt hem beklimmen, maar dat laten we maar aan anderen over. Voor we opgepikt worden, kunnen we even wat drinken in de kleine gezellig Inn in Glenisla.

Dag 5: 's Morgens rijden we naar Glenisla van waar we naar Alyth lopen: 16.5 km.

Het eerste stuk gaat door de rustige Isla Vallei en als het pad hoog boven de rivier en velden komt is er panoramisch uitzicht over het idyllische landschap. We klimmen over Alyth Hill en het laatste stuk dalen we af over de route die het vee vroeger ook liep over Toutie Street naar de veemarkt in het stadje Alyth (de naam Toutie komt van het geluid dat de hoorn maakte waarop de veedrijvers bliezen).

Dag 6: Vanuit Alyth lopen we naar Bridge of Cally: 15.3 km. of door naar het officiële eindpunt

Het pad gaat weer over Alyth Hill en loopt door veengrond en plezierige rustige weggetjes naar Bridge of Cally, waar we al eerder waren.  We kunnen hier opgepikt worden.

Leuker is het echter om de 11 km naar Blairgowrie  ook nog te lopen, zodat we op het eindpunt, dat ook het startpunt was opnieuw een foto van ons groepje kunnen maken.

Dit deel kan gedeeltelijk via een andere route dan we op onze eerste wandeldag namen.  Op de afgesproken tijd worden we in Blairgowrie opgepikt.

Einde van onze wandeling over het Cateran Trail.

Dag 7: We verlaten de B&B en rijden via het lieve dorpje Falkland met kasteel en tuin terug naar Edinburgh Airport.

We  nemen 's morgens afscheid van Eileen en maken een mooie rit over de brug bij Dundee naar het kleine dorpje Falkland in The Kingdom of Fife, waar we even kunnen rondscharrelen, lunchen om daarna als afsluiter het kasteel met tuin te bezoeken. In het begin van de middag rijden we terug naar Edinburgh Airport. Vele vele herinneringen rijker!