Algemene informatie

10 daagse reis: Hoogtepunten van Yorkshire

Prijs: vanaf €435.00 p.p.  in 2 pers.vakantiewoning 23 km. ten oosten van York en vanaf  €695.00 p.p. in 4**** of 5***** B&B op basis van 2 pers. kamer in het vroege voorseizoen en het late naseizoen. De prijs is in het hoogseizoen hoger, omdat de overtocht en accommodatieadressen dan duurder zijn.

De vanaf prijzen zijn gebaseerd op de koers van het Britse pond van eind september 2017. We herberekenen de prijs op het moment dat u de reis aanvraagt. 

 • Deze reis kan op iedere dag beginnen wat B&B betreft, maar start op vrijdag met de vakantiewoningen ten oosten van York (wisseldag is zaterdag)
 • Overtocht met veerboot van P&O van Rotterdam/Europoort naar Hull voor 2 personen
 • Overnachting in 2 pers.binnenhut met bedden boven elkaar, douche en toilet
 • Uw auto of motor gaat mee
 • Verblijf van 7 nachten in 2 pers. kamer in 4**** of 5***** B&B in York of in één van de vakantiewoningen

 
Klik op accommodatie Yorkshire om een uitgebreide beschrijving van de accommodatie te zien.

Extra opties

 • U kunt tegen een vrij geringe meerprijs ook een veel comfortabelere buiten hut met bedden naast elkaar boeken
 • U kunt er desgewenst een voucher voor een National Trust Pas voor 7 of 14 dagen bijboeken. Het voucher kunt u op een aantal adressen inleveren voor de echte pas. Hij biedt gratis toegang tot alle bezienswaardigheden van de National Trust
 • U kunt er i.p.v. de National Trust Pas ook een voucher voor een Overseas Visitors Pas van English Heritage bijboeken. Het voucher kunt u op een aantal adressen inleveren voor de echte pas. Hij biedt gratis toegang tot alle bezienswaardigheden van English Heritage. Kijk bij passen voor alle informatie over de 2 passen
 • De TravellingWELL.nl Reisgids ( de beschrijving staat in de rechter kolom). Prijs: €20.00 per dag. U krijgt de eerste dag en de laatste dag gratis
 • Om een idee te krijgen hoe zo'n TravellingWELL.nl Reisgids er uit kan zien, kunt u  ons een berichtje sturen waarin u het Gratis eboek Engeland aanvraagt. Hierin vindt u een deel van een TravellingWELL.nl Reisgids die we voor klanten hebben samengesteld

Klik op de groene knop en vermeld: 

 • Uw naam en telefoonnummer
 • Naam van de gekozen reis
 • Met auto of motor
 • De gewenste datum van vertrek en terugreis
 • Het aantal personen met geboortedatum
 • Het aantal 1  pers. kamers en/of 2 pers. kamers op het accommodatie adres
 • Bij verschillende accommodatie mogelijkheden: uw voorkeur
 • Of en zo ja welke extra opties u er graag bij zou willen boeken


Wij kunnen met deze gegevens dan een goede offerte voor u maken en nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 

 

Klik op foto's om de TravellingWELL.nl fotoserie over York en Yorkshire te zien en like en/of volg ons op Facebook of ons blog om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes, verhalen en nieuwe reizen.

Wij stellen het zeer op prijs als u de berichten, verhalen deelt met uw vrienden, familieleden of collega's.

De TravellingWELL.nl Reisgids kunt u er als extra optie bij boeken

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor u samen en uw wensen worden er in verwerkt. Hij bevat:

 • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
 • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
 • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
 • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
 • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
 • een goede kaart van het gebied
 • plattegronden als u grotere steden bezoekt
 • extra informatie over die zaken waar u speciaal in geïnteresseerd bent
 • De TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een stevige map samen met uw reispapieren naar het door u opgegeven adres gestuurd

U boekt uw reis met STO Reisgarantie

Wij zijn aangesloten bij STO Reisgarantie, waardoor u de zekerheid heeft, dat u uw volledige reisbedrag terugkrijgt, mocht TravellingWELL.nl in financiële problemen komen. Een veilig gevoel voor slechts €12.00 per boeking!

Dit betekent echter wel dat een boeking altijd uit een pakket van 2 onderdelen moet bestaan. De reis (overtocht, vlucht, openbaar vervoer) + de accommodatie. Alleen de reis of alleen de accommodatie kunt u dus niet bij ons boeken.

10 daagse reis: Hoogtepunten van Yorkshire

Yorkshire is een vakantiegebied bij uitstek, want het heeft zo veel te bieden! Gezinnen met kinderen zullen er allerlei bezienswaardigheden vinden, waar volop genoten kan worden: de verschillende (stoom)treinen, landhuizen met prachtige speeltuinen, het grote aquarium bij Hull, het spoorwegmuseum in York, zomers de grote maisdoolhof en vele vele andere echte gezinsattracties.

Is rondrijden per auto, fiets of wandelen in de natuur meer uw ding? Ook dan komt u volop aan uw trekken.

 • Het rustige noordoosten met de plekken waar schilder Hockney inspiratie op deed en de kust met eindeloos veel mogelijkheden om te wandelen en te fietsen
 • De Yorkshire Moors, waar je kunt wandelen of fietsen zonder veel mensen tegen te komen en waar heerlijke dorpjes als Helmsley liggen
 • De Yorkshire Dales een golvend groen gebied met kleine gehuchtjes, steile hellingen, prachtig uitzicht, watervallen, kaasmakerijen en nog niet zo druk
 • De middeleeuwse stad York, waar zo veel te zien is, dat je aan 1 dag niet genoeg hebt

   

Liggen de geschiedenis en het erfgoed u na aan het hart?

 • Het gebied is bezaaid met landhuizen, kastelen, abdijen in alle soorten en maten. Wat te denken van Castle Howard, Riveaulx Abbey,  York Minster, Fountains Abbey in een enorm schitterend park
 • Het dorpje Haworth, waar de Bronte Sisters woonden en hun inspiratie opdeden, Saltaire dat door de fabriekseigenaar gebouwd werd voor de arbeiders en waar nu de grootste collectie van werken van David Hockney te zien is, het dorpje Skipton met het kasteel en de kleurige kanaalboten

 

Bezoekt u graag bezienswaardigheden met buitengewone tentoonstellingen binnen en buiten?

 • In York zijn zoveel musea, dat u een keus zult moeten maken
 • The World of James Herriot in Thirsk over de beroemde veearts, waar heel Nederland gek op was
 • Een hele bijzondere tuin Forbidden Corner, waar u via een doolhof van gangetjes de tuin ontdekt

 

Tijdens het samenstellen van deze reis hebben we van alle genoemde onderdelen een selectie gemaakt en die onderdelen in de dagprogramma's opgenomen. Het gebied is niet zo heel groot, dus u hoeft geen uren in de auto te zitten, maar kunt aan den lijve ondervinden wat deze streek te bieden heeft

U krijgt op deze manier een schitterende indruk van het mooie Yorkshire en wilt er in de nabije toekomst vast nog een keertje naar toe, omdat u lang nog niet alles gezien hebt, maar vooral omdat u in de ban bent geraakt van dit schitterende gebied

Klik op de kaart om het gebied te zien.

De oostkust met Scarborough Castle en het stadje Whitby

Meteen na aankomst zou u al een prachtige tocht kunnen maken langs de oostkust. Scarborough Castle is een imposante burcht, waar u d.m.v. de uitleg en het museum een heel goed beeld krijgt van hoe het leven op het kasteel er uit zag.

Het stadje Whitby is een levendige vissersplaats met kronkelende straatjes. Hoog boven de zee ligt de ruïne van Whitby Abbey en de kerk. Whitby is ook de stad waar Dracula tot leven kwam en waar Captain Cook woonde.

Haworth en Saltaire: twee totaal verschillende stadjes

Saltaire is in 1853 gebouwd door de vooraanstaande textielfabrikant Titus Salt. Zijn naam en die van de rivier Aire werden samengevoegd tot de naam Saltaire.

Zijn fabrieken stonden oorspronkelijk in het smerige Bradford, maar hij verhuisde het geheel naar een schonere plek, die goed bereikbaar was over de weg, met de trein en over het water. De fabriek is niet meer in gebruik, maar is nu een tentoonstellingsruimte, waar u een overzichtstentoonstelling van de werken van David Hockney kunt bewonderen. Het prachtige Victoriaanse paviljoen in rode baksteen is onlangs gerestaureerd en Saltaire valt nu onder het Unesco Werelderfgoed.

Er niet ver vandaan ligt het stadje/dorpje Haworth, beroemd geworden door de Brönte familie. Zowel Jane Eyre als Wuthering Heights zagen hier het levenslicht.

De pastorie waar zij vanaf 1821 woonden is nu het  museum, waar het net lijkt of de familie er nog woont.  Wilt u ervaren hoe het landschap de schrijfsters inspireerde, dan kunt u een prachtige wandeling maken door de Moors en op plekjes komen waar zij vaak naar toe gingen.

Wilt u liever een ritje maken in een toeristen treintje? De Keighley & Worth Valley Railway vertrekt vanuit het station.

De middeleeuwse stad York

Over York is zo veel te vertellen. De Romeinen en de Vikingen lieten er hun sporen na, de middeleeuwse vaklieden waaronder de Gilden hadden heel veel invloed en hun wapens zijn in één van de vele kerkjes te zien. Het oorspronkelijke Normandische kasteel is nu het schitterende Castle Museum. De stad is grotendeels nog ommuurd en vanaf de stadsmuren heb je mooi uitzicht op allerlei delen van de stad.

Er is een brouwerij, natuurlijk de York Minster: een topper van vakmanschap en smalle straatjes met keitjes, waarvan The Shambles, het voormalige slagersstraatje de beroemdste is. In Yorvik voelt het alsof u in de wereld van de Vikingen terecht bent gekomen en wilt u eens lekker graven, dan is Dig It een must.

Helmsley, Helmsley Castle, Rivaulx Abbey en Rivaulx Terrace and Temples

Rivaulx Terrace en Temples uit de 18e eeuw is een landgoed dat vrij hoog ligt en waar je de ruïne van Rivaulx Abbey schitterend kunt zien liggen door de uitkijkjes die daar speciaal voor gemaakt zijn. Er zijn twee totaal verschillende tempeltjes.
In de voormalige kelder is een tentoonstelling over het landgoed, de dieren en planten.

Vanuit het gezellige kleine stadje Helmsley kun je een wandeling van 3 mijl maken, die naar de ruïne van Rivaulx Abbey leidt. Hier leefden 150 Cisterciënzer monniken en 500 lekenbroeders, die het zware werk deden. Er was een leerlooierij, glasbranderij, ovens om stenen en tegels te maken, grond voor landbouw en tuinen. Gewapend met een audio apparaat loop je langs 10 punten waar uitleg wordt gegeven.

Wilt u ook nog naar Helmsley Castle, dan is uw dag meer dan goed gevuld. Het kasteel werd in de 12e eeuw gebouwd en constant versterkt en aangepast, maar deed pas tijdens de Civil War in de 17e eeuw dienst en werd meteen vernield. 

Castle Howard en Yorkshire Lavender Farm en Garden

Ontdek een van de mooiste historische landhuizen van Engeland in een heuvelig landschap.
De zalen zijn prachtig ingericht, er is een tentoonstelling over de film Brideshead Revisited die hier 2 x opgenomen werd. Buiten weidse parklandschappen, de beroemde tuinen waaronder de ommuurde tuin en de prachtige fonteinen en de Temple of the Four Winds. Verder is er een plantencentrum, winkeltjes en diverse cafetaria's. U kunt er ook een boottochtje maken.

De beroemde Lavendel boerderij en tuin ligt in een mooi heuvelachtig gebied in de omgeving van Castle Howard. Er zijn honderden soorten lavendel en kruiden te koop en in de tuin ziet u ze allemaal in vol ornaat staan. Er is een restaurant en een winkel waar u alles kunt kopen op lavendel gebied. Verder is er nog een hertenpark en beeldentuin.

Harrogate, Bolton Abbey, Skipton, the Yorkshire Dales en ... The Forbidden Corner

Harrogate was in de 19e eeuw de belangrijkste kuurplaats vanwege de 90 bronnen. Ze dachten dat het water 's morgens het rijkst aan ijzer was, dus zaten de dames al om 7.00 aan een glaasje water uit de bron. De baden worden niet meer gebruikt maar een Turks bad in het Victoriaanse Badhuis is een belevenis. 

Bolton Abbey aan de river Wharfe ligt er prachtig bij. Hij werd in de 12e eeuw gesticht door de Augustijnen. Wilt u de Abbey niet bezoeken, dan is het gewoon een mooie plek om even te stoppen of er een wandeling te maken.

Skipton is een heerlijk stadje om rond te lopen. Er is bijna altijd markt en het Craven Court winkelcentrum met het prachtige smeedijzeren hek, herbergt leuke winkeltjes

Het indrukwekkende Skipton Castle is in de 11e eeuw gebouwd. Het kasteel is gerestaureerd en is nu één van de meest complete middeleeuwse kastelen van Engeland. Er is een Nederlandse foldertje met uitleg.

Vanuit Skipton rijdt u de Yorkshire Dales in: een mozaïek van weilanden, hoge toppen, heidevellen, bossen en watervallen. De rotsen van zandsteen werden tijdens de ijstijd diep uitgesleten door gletsjers en er ontstonden heuvels, grotten, diepe gleuven,watervallen en natuurlijk de dalen. 
Het gebied staat ook bekend als Herriot Country. Alf Wight speelde de dierenarts in The Dales in All Creatures Great and Small, dat reuze populair was ook in Nederland. 

Heel bijzonder, eigenlijk uniek is The Forbidden Corner: een tuin, maar niet een gewone. Via gangetjes en holen in een soort doolhof verken je de hele tuin vol onverwachte beelden en plekken. Heel erg leuk voor jong en oud!