Algemene informatie

Rondreis van 16 dagen naar Shetland en de eilanden

Prijs: vanaf €1855.00  p.p. op basis van 2 pers. in een 2 pers. kamer in het vroege voorjaar of late najaar. In het hoogseizoen zijn de prijzen hoger.

De vanaf prijzen voor 2019 zijn gebaseerd op de koers van het Britse pond van november 2018. We herberekenen de prijs op het moment dat u de reis aanvraagt.

 • Vlucht met KLM van Schiphol naar Edinburgh met hand- en ruimbagage
 • Vlucht met Flybe van Edinburgh naar Sumburgh met hand - en ruimbagage
 • Huurauto klasse 2 incl. alle verzekeringen, evt. schade is afgekocht en 2 chauffeurs zijn verzekerd
 • 15 nachten in B&B in Wigton,  Lerwick, Fair Isle en Gutcher.  De B&B in Muckleroe, die zo mooi centraal lag, is m.i.v. helaas 2018 gesloten. U bepaalt zelf hoe veel nachten u waar wilt verblijven
 • Het uitzoeken en boeken van de gekozen veerboten of vluchten naar de eilanden
 • Tips voor wandelingen en bezienswaardigheden en links naar interessante websites

 
Exclusief: 

 • de kosten voor de kaartjes van de veerboten of vluchten op Shetland, want die kun je alleen ter plekke contant betalen

Extra opties

 • De TravellingWELL.nl Reisgids met voor iedere dag mooie routes, adressen/postcodes van alle bezienswaardigheden, beschrijving van wandelingen/fietstochten, tips voor bijzondere adresjes en een goede kaart wordt speciaal naar uw wensen samengesteld. Prijs: €20.00 per dag. U krijgt de eerste dag en de laatste dag gratis
 • Om een idee te krijgen hoe zo'n TravellingWELL.nl Reisgids er uit kan zien, kunt u  ons een berichtje sturen waarin u het Gratis ebook Schotland aanvraagt. Hierin vindt u een deel van een TravellingWELL.nl Reisgids die we voor klanten hebben samengesteld

Klik op de groene knop en vermeld:

 • Uw naam en telefoonnummer
 • Naam van de gekozen reis
 • De gewenste datum van heen- en terugreis
 • Het aantal personen met geboortedatum
 • Het aantal 1  pers. kamers en/of 2 pers. kamers in de B&B's
 • Hoeveel nachten u op welke locatie wilt verblijven
 • Of en zo ja welke extra opties u er graag bij zou willen boeken

Wij kunnen met deze gegevens dan een goede offerte voor u maken en nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

U boekt uw reis met STO Reisgarantie

Wij zijn aangesloten bij STO Reisgarantie, waardoor u de zekerheid heeft, dat u uw volledige reisbedrag terugkrijgt, mocht TravellingWELL.nl in financiële problemen komen. Een veilig gevoel voor slechts €12.00 per boeking!

Dit betekent echter wel dat een boeking altijd uit een pakket van 2 onderdelen moet bestaan. De reis (overtocht, vlucht, openbaar vervoer) + de accommodatie. Alleen de reis of alleen de accommodatie kunt u dus niet bij ons boeken.

Klik op TravellingWELL.nl fotoalbums om alle  fotoalbums op Google+van Engeland, Wales, Schotland te bekijken en like en/of volg ons op Facebook of ons blog om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes, verhalen en nieuwe reizen.

Wij stellen het zeer op prijs als u de berichten, verhalen deelt met uw vrienden, familieleden of collega's.

De accommodatie adressen

De kaart met de plaats van de accommodatie adressen en de beschrijving

Klik op de kaart om te zien waar de accommodatie adressen liggen.

Klik op accommodatie Shetland om de beschrijving te lezen.

Nog meer mooie beelden

 

 

We bieden onze excuses aan voor de meer dan rommelige aanblik. Er wordt hard gewerkt om de problemen op te lossen

 

 

 

Rondreis: 16 dagen op het vaste land van Shetland en de eilanden

Shetland en de omringende eilanden en eilandjes : weer heel anders dan Schotland omdat de invloed van de Vikingen er nog zo tastbaar is in de namen, de geschiedenis en de overblijfselen. De flora en fauna heeft er vrij spel omdat het hier nog dunner bevolkt is dan in de stilste gebieden in de  Schotse Highlands. Zomers wordt het er nauwelijks donker, dus u krijgt ook nog eens meer waar voor uw geld omdat u veel meer tijd heeft om van het natuurschoon, de overblijfselen uit een lang verleden en de voedzame doch verse maaltijden genieten.  De bewoners zijn heel ontspannen, hoewel ze hardwerkende mensen zijn! Zou dat komen omdat 'Slow living'  hier echt in de praktijk gebracht wordt?

De reis er naartoe en de huurauto

Hoewel Shetland op een behoorlijke afstand van Nederland ligt, is de reis verrassend kort. Als  wij voor vroeg in de ochtend een vlucht van Schiphol naar een van de Britse luchthavens, bijv. Edinburgh, boeken,  is de wachttijd  ong. 2.5 uur  voor de volgende vlucht naar Sumburgh op Shetland  vertrekt en staat u met beide benen op de Shetlandse grond nog voor het 12.00 's middags is. U wordt op het vliegveld opgewacht door een personeelslid van het lokale autoverhuurbedrijf, die alle formaliteiten met u afhandelt and 'there you go'!

Meteen in de sfeer komen met bezoeken aan Jarlshof en Sumburgh Head

 • Een spectaculaire wandeling naar Sumburgh Head met de witte vuurtoren
 • Hier zijn ook heel veel papegaaiduikers
 • In de verweerde platen van zandsteen nestelen duizenden zeevogels
 • Ritje naar Jarlshof dat 3.5000 geleden al werd bewoond. De woningen lijken op die in Skara Brae op Orkney. Ronde stenen hutjes en ook alle gebruiksvoorwerpen, de bedden, de kasten zijn van steen
 • Een tweedcentrum waar men laat zien hoe de authentieke Shetland tweed gemaakt wordt

Een bezoek aan Lerwick tijdens een wandeling langs de Clickiman broch, het fort, een Bod en het Shetland Museum

Lerwick is verreweg de grootste stad van Shetland. De Noormannen noemden het ‘ de baai van de modder’. Het werd wel veel door Nederlandse vissers gebruikt als veilige landingsplaats om hun handel te slijten. De gebouwen aan de haven ( de Bods)  dienden als woonhuis, winkel en opslagruimte in één en ze hadden elk hun eigen aanlegplaats. Er staan veel 18e en 19e eeuwse huizen, er zijn winkels, en aan de rand van de stad zijn nieuwe huizen gebouwd voor de werknemers van de olieplatformen. 

Een broch is een versterkte toren, waar de bevolking zich terugtrok als er gevaar dreigde. Ze konden daar wonen en werken. Oorspronkelijk lag de Clickiman broch op een klein eiland in het Loch of Clickimin, later werd het waterniveau van het loch verlaagd  en werd er een toegangspad aangelegd. Er zijn meerdere ingangen, wat heel ongebruikelijk is voor brochs.

Naar het prachtige eiland Fair Isle

Bent u een echte zeevaarder dan gaat u natuurlijk met het kleine bootje voor ong. 12 mensen mee en bent een paar uur onderweg. Ziet u dat niet zitten dan kunt u ook iedere dag met een klein vliegtuigje mee en bent er in zo'n 20 minuten. We boeken een kamer met volledig pension in het vogel observatorium en een van de personeelsleden haalt u van het vliegveld en zet u er ook weer af als u teruggaat. Zij organiseren heel veel activiteiten als wandelingen, excursies, activiteiten als vogels ringen en u kunt zich daar gratis voor inschrijven. Wilt u liever alleen op pad dan kan dat natuurlijk ook.

Scalloway met het kasteel, de Shetland Bus en een prachtige wandeling in de omgeving

Toen de Vikingen uit Shetland verdwenen waren kwam er een zeer bloeddorstige tak van de Schotse adel aan het bewind. In de tentoonstelling in het kasteel (de sleutel kunt u halen bij Scalloway Museum) kunt u zien hoe hij dwangarbeiders liet werken aan het kasteel. Hij werd later gevangen genomen en geëxecuteerd en het kasteel raakte in verval.
The Shetland Bus tentoonstelling is een eerbewijs aan de verzetsstrijders, die  in de Tweede Wereldoorlog mensen vervoerden per boot van Noorwegen naar Scalloway v.v. Tijdens de wandeling komt u langs een aantal neolitische overblijfselen en u hebt vooral bij helder weer fantastisch uitzicht op o.a. Fair Isle.

Een dagje naar Papa Stour

Papa stour, een klein eilandje dat u gemakkelijk te voet kunt verkennen, heeft een schitterende kust met rotsbogen, grote vertikale stenen in de zee, indrukwekkende grotten en riffen en zo veel bijzondere zeeklimaat planten dat het tot Marine Special Area of Conservation is verklaard. Als het rustig weer is kun je met kleine bootjes de doolhof van grotten invaren. 

Er leeft ook een  hele grote kolonie sternen.

U kunt er met de ferry en met een vliegtuigje naar toe.

Eshaness en het noordwesten

 • Een wandeling door de woeste natuur van Eshaness
 • Grind o da Navi: een heel groot gat in de rotsen. De gevallen rotsblokken hebben er voor gezorgd dat er een meertje ontstond
 • Over een heel smal rotsig richeltje naar een eilandje met een vervallen broch (toren)
 • Een crofterswoning (klein huisje van arbeider)
 • Een opvangcentrum voor zeedieren
 • Het stadje Brae: eens heel klein nu 1200 inwoners door de ontdekking van olie in de 70er jaren

Het eiland Yell

Yell is het grootste van de eilanden in het noorden en om het goed te kunnen verkennen moet u wel met de auto op de veerboot vanaf het vaste land.  Er zijn kleine boerengehuchtjes langs de kust, maar voor de rest is het bijna onbewoond veenlandschap: 'da wild o'Yell".

Voor vogelaars een lustoord want er zijn vooral zomers ontzettend veel vogels. Zeehonden en otters worden er ook veel gespot.

Een spoor leidt naar de Catalina Memorial, waar RAF bemanningsleden herdacht worden die te pletter sloegen tegen de heuvels in de Tweede Wereldoorlog.

The Gloup Memorial is voor de 58 vissers die het leven lieten in de nacht van 21 juli 1881.

Het eiland Bressay

Bressay is eigenlijk Shetland in het klein: kliffen vol zeevogels, rustige baaien, een flink aantal zoetwater meertjes (sommigen met heel veel forel) en plekken die in archeologisch en geschiedkundig opzicht erg interessant zijn. De west en noordkust kun je goed verkennen in de auto terwijl je over de single-track weggetjes rijdt.

Het oostelijk deel is nauwelijks bewoond en vogels en schapen leiden er een leven dat nauwelijks door de mens wordt verstoord. U kunt hier prachtig wandelen.

Het eilandje Noss: een natuurreservaat zonder weerga!

Er is een gezegde: 'Rome zien en dan sterven'. De mildere variant op Noss is: 'Noss zien en vooral de vogels en je wordt vanzelf een vogelaar, ook al wil je het niet'! In de zandsteenkliffen nestelen zomers 150.000 vogels en hun jongen en het lawaai is oorverdovend! De rotsen zijn wit van hun uitwerpselen.

Omdat zelfs de schapen niet overal kunnen komen, is de plantengroei hier veel uitbundiger dan op de andere eilanden en vooral in de vroege zomer staan de velden vol kleurige bloemen.

U komt er door eerst met de veerboot naar Bressay te gaan, dan lopend verder of met de auto naar de andere kant van het eiland en dan met het veerboot: een rubberboot naar Noss. Er is een uitgezette wandeling, waar u minstens 4 uur voor moet uittrekken en als de papegaaiduikers er zijn, dan wilt u er waarschijnlijk nog veel langer blijven!

Een boottochtje naar Foula

Het meest afgelegen nog bewoonde eiland Foula ligt ongeveer 30 km. van de westkust. Op woensdagen vaart de rondvaartboot er naar toe. Als het schip bij Foula komt maakt het eerst een tochtje rond het eiland, zodat de spectaculaire kliffen van ong. 400 m. hoog bewonderd kunnen worden evenals de duizenden zeevogels, die er hun nesten hebben. U gaat van boord en kunt dit mooie eilandje 2.5 uur verkennen.

Er zijn 5 echte toppen op Foula. The Sneug in het westen is de hoogste met 418 m.

De bewoners waren vroeger vissers, maar nu de haringvisserij afgenomen is, bewerken ze het land en hebben wat vee. Ze wonen op het oostelijke stuk in de gehuchtjes Hametown en Ham, waar een postkantoor, school en kerk zijn.

De TravellingWELL.nl Reisgids kunt u er als extra optie bijbestellen

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor u samen en uw wensen worden er in verwerkt. Hij bevat:

 • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
 • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
 • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
 • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
 • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
 • een goede kaart van het gebied
 • plattegronden als u grotere steden bezoekt
 • extra informatie over die zaken waar u speciaal in geïnteresseerd bent
 • De TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een stevige map samen met uw reispapieren naar het door u opgegeven adres gestuurd