Algemene informatie

Rondreis van 10 dagen door Schotland met het openbaar vervoer

Prijs: vanaf €1055.00 p.p. op basis van 2 personen met verblijf in goede B&B's in 2 pers. kamer met eigen badkamer en uitgebreid Schots ontbijt in het vroege voorseizoen of late naseizoen. In het hoogseizoen zijn de vluchten en de accommodatie duurder.

De vanaf prijzen zijn gebaseerd op de koers van het Britse pond van november 2018. We herberekenen de prijs op het moment dat u de reis aanvraagt.

Inclusief: 

 • Deze reis kan op iedere dag beginnen
 • Vlucht van Schiphol naar Glasgow v.v. met handbagage
 • 9 overnachtingen in B&B's  in 2 pers. kamer met eigen badkamer en een Schots ontbijt
 • De TravellingWELL.nl Reisgids van 10 x €20.00, dus €200.00 is al verwerkt in de prijs 

Exclusief:

 • De trein- bus en veerbootkaartjes, want die koopt u gewoon zelf onderweg

 

Extra opties: 

 • Gereserveerde plaatsen + ruimbagage tijdens de vlucht
 • Deze reis kan qua lengte helemaal aangepast worden aan uw wensen

Klik op de groene knop en vermeld:

 • Uw naam en telefoonnummer
 • Naam van de gekozen reis
 • De gewenste datum van vertrek
 • Het aantal personen met geboortedatum
 • Verblijf in B&B's  in 2 pers. kamer (2 pers. bed of 2 aparte bedden) of in privé kamer (2 pers.)  in SYHA hostels + 2 nachten in B&B in Helensburgh
 • Of en zo ja welke extra opties u er graag bij wilt boeken

 

Wij kunnen met deze gegevens dan een goede offerte voor u maken en nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Klik op TravellingWELL.nl fotoalbums om alle  fotoalbums op Google+van Engeland, Wales en Schotland te bekijken en like en/of volg ons op Facebook. Via ons blog blijft u helemaal op de hoogte van alle nieuwtjes, verhalen en nieuwe reizen.

Wij stellen het zeer op prijs als u de berichten, verhalen deelt met uw vrienden, familieleden of collega's.

De TravellingWELL.nl Reisgids is bij de reizen met het openbaar vervoer inclusief in de prijs

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor u samen.

Hij bevat:

 • voor iedere reisdag: de vertrekplaatsen, vertrek- en aankomsttijden, de prijzen van de kaartjes, de overstappen en de looproute naar uw accommodatieadres
 • voor iedere rustdag: voorstellen voor bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen, wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart en activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
 • plattegronden als u grotere steden bezoekt
 • extra informatie over die zaken waar u speciaal in geïnteresseerd bent
 • een goede kaart van Schotland
 • De TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een stevige map samen met uw reispapieren naar het door u opgegeven adres gestuurd

U boekt uw reis met STO Reisgarantie

Wij zijn aangesloten bij STO Reisgarantie, waardoor u de zekerheid heeft, dat u uw volledige reisbedrag terugkrijgt, mocht TravellingWELL.nl in financiële problemen komen. Een veilig gevoel voor slechts €12.00 per boeking!

Dit betekent echter wel dat een boeking altijd uit een pakket van 2 onderdelen moet bestaan. De reis (overtocht, vlucht, openbaar vervoer) + de accommodatie. Alleen de reis of alleen de accommodatie kunt u dus niet bij ons boeken.

We bieden onze excuses aan voor de meer dan rommelige aanblik. Er wordt hard gewerkt om de problemen op te lossen

 

 

 

Rondreis van 10 dagen door Loch Lomond, de Highlands, Mull en Iona per bus, trein en veerboot

Het is ook mogelijk om Schotland te verkennen per bus en trein en overtochten per veerboot, zonder een Speciale Travel Pass maar met gewone enkele reizen, retourtjes en/of dagkaarten voor een bepaald gebied.

Het voordeel van losse kaartjes is, dat u veel meer vrijheid hebt dan met een pas, die vaak maar voor 1 maatschappij geldt en niet voor alle routes en binnen een bepaalde periode gebruikt moet worden.

Het is een ontzettend zoekwerk, dat wel, maar bij deze reizen nemen wij al het zoekwerk voor onze rekening en is de TravellingWELL.nl Reisgids met alle vertrektijden, routes, prijzen, tips voor mooie stopplaatsen, activiteiten en een kaart van Schotland al verrekend in de prijs.

Deze Loch Lomond, Highlands, Mull en Iona reis is samengesteld om u een idee van zo'n reis te geven, maar de mogelijkheden zijn bijna oneindig.

U reist tijdens deze 10 dagen 7 dagen met allerlei verschillende bus en trein maatschappijen en geeft £110.10 ( = prijs 2018, de prijzen dienstregelingen voor zomer 2019 worden pas in het voorjaar bekend gemaakt)  Als u dat vergelijkt met de Freedom of Scotland Travel Pass voor 8 dagen waarmee u maar 4 dagen mag reizen voor de prijs van £134.00, dan is het verschil toch heel behoorlijk. U kunt nu met een gerust hart ook de schitterende Jacobite Steam Train boeken of een boottochtje naar Staffa maken.

Hebt u een ander gebied voor ogen? Vertel ons welk gebied u wilt verkennen, waar u vanaf Schiphol naar toe wilt vliegen, vanaf welk vliegveld u terug wilt naar Schiphol en het aantal dagen dat u in Schotland wilt reizen en wij maken een voorstel.

Klik op de kaart om de route te zien.

Dag 1: vlucht naar Glasgow en per bus via Glasgow centrum naar Arrochar

Na aankomst op Glasgow Airport kunt u met 1 dagkaartje de rest van de dag met de bus reizen. U bent binnen een half uurtje in het centrum van Glasgow en kunt deze prachtige stad op uw gemakje lopend of ook per bus verkennen.

Aan het eind van de middag pakt u weer de bus en rijdt naar het kleine dorpje Arrochar, waar wij samenwerken met een prachtige B&B. U verblijft hier 2 nachten.

U kunt vanuit Glasgow ook een middag tour met onze partner Rabbie's maken

Op zondag, woensdag en vrijdag vertrekt om 13.15 het 16 pers. Rabbie's busje voor een prachtige rit naar het dorpje Balloch aan de oever van Loch Lomond. U heeft hier tijd om lekker rond te scharrelen, waarna de tocht verder gaat naar Glengoyne Distillery. Er is hier een rondleiding geboekt, die afgesloten wordt met a little dram! Om ong. 18.00 staat u weer in het centrum van Glasgow, een prachtige ervaring rijker. Klik op halve dagtocht om het volledige programma te lezen. Wij kunnen deze trip voor u boeken.

Dag 2 : een boottochtje op Loch Lomond naar de overkant en een flinke wandeling?

Het is heerlijk om een tocht op een boot te maken, waar het commentaar nog  'live' is. Loch Lomond, the Queen of the Lakes, is prachtig en de bemanning is hartelijk. Aan de overkant kunt u naar het restaurant, en daarna een heerlijke wandeling maken, over een stuk van het langeafstandspad West Highland Way, en aan het eind van de middag vaart u weer terug.

Dag 3: met de West Highland Line langs Loch Lomond naar eindpunt Oban

Met de West Highland  Line  maakt u een prachtige treinrit langs Loch Lomond  en door de Highlands naar Oban. 

U zou ook kunnen stoppen bij Ben Cruachan: een hele bijzondere ondergrondse krachtcentrale. Treinreizigers krijgen een gratis rondleiding en er is ook een hele grote muurschildering.  

U komt in de loop van de middag aan en kunt nog lekker rondkijken in dit levendige havenstadje, langs de boulevard lopen of  omhoog klimmen naar een soort namaak Capitool of de whisky distilleerderij bezoeken. U overnacht hier 1 nacht in een B&B of in het SYHA hostel in een 2 pers. kamer met eigen badkamer.

Dag 4: overtocht naar Mull en met de bus naar Fionnphort vlakbij Iona

Het is in de haven altijd een drukte van belang met de CalMac veerboten, die regelmatig aankomen/vertrekken. U stapt 's morgens ook op deze boot en maakt de mooie overtocht naar  het havenplaatsje Craignure op het eiland Mull. 

Ik heb er in dit voorbeeld voor gekozen om vanaf de veerboot rechtstreeks met de bus naar Fionnphort te rijden en daar 3 nachten te blijven. In Fionnphort zijn meer B&B's dan op Iona en ze zijn ook minder duur. Wilt u toch op Iona overnachten dan is het Iona Argyll Hotel een aanrader. 

Dag 5 en 6: verkennen van magisch Iona en boottochtje naar Staffa

Met een klein voetveertje vaart u binnen 10 min. naar het heilige eiland Iona. Het veertje gaat constant heen en weer dus u hoeft nooit lang te wachten. 

Op Iona kunt u prachtige wandelingen maken, de restanten van de abdij en de bijgebouwen bezoeken,  een kerkdienst meemaken als u dat zou willen, het kerkhof waar de oude Schotse koningen begraven werden (ook Macbeth) bezoeken en op de plek staan waar de Ierse monnik Columba aan wal kwam toen hij de Schotten moest gaan kerstenen.

Het dorpje is heel klein en er zijn een paar winkels en plekken waar u iets kunt eten en drinken. Het licht is er heel bijzonder en trekt veel schilders en fotografen aan.

U kunt vanuit Fionnphort maar ook vanuit Iona een boottocht naar het eilandje Staffa maken, dat bekend is geworden door de basalt kolommen en de grot Fingal's Cave, maar misschien nog meer door de Ouverture van Mendelssohn. 

Dag 7: terug naar Oban en per bus naar Fort William

In de ochtend eerst de prachtige bustocht terug naar Craignure en dan per veerboot naar Oban. U pakt hier de bus naar Fort William aan het begin van de middag en kunt dan evt. nog een keer uitstappen om het kleine Sea Life Centre te bezoeken, waar zo duidelijk is dat het personeel gek is op de dieren, die zij verzorgen.

Of misschien kijkt u liever rond in het kleine, lieve haventje Appin.  De rit gaat vlak langs de kust en biedt prachtig uitzicht. Het duurt zonder stop 1.5 uur. 

We werken samen met een schitterende B&B net buiten Fort William en als ik het hem vraag wil de eigenaar u vast van het busstation halen. Zit u liever in Fort William zelf, dan kan dat ook, want we werken hier met  een zeer gastvrij Nederlands echtpaar, dat in een rustige straat hoog boven het stadje een mooie B&B heeft.

Dag 8: een heerlijke rustige dag met wandeling bij Neptune's Staircase en het stadje Fort William

Vandaag vanuit de B&B in 10 min. lopend naar Neptune's Staircase, een hele serie sluisjes achter elkaar. Met een beetje gelukt ziet u dat er geschut wordt en wat een heidens karwei dat is. Er is een heel gemakkelijke wandeling langs het kanaal te maken naar het Loch. U kijkt ver over het water naar de bergen in de omgeving, waaronder Ben Nevis. Fort William is een klein stadje met alle faciliteiten, een heel interessant gratis museum en een mooi kerkje met bijzondere kapel. U kunt hier ook een boottocht maken.

Dag 9: met de West Highland Line heen-en terug naar Mallaig of nog spectaculairder met de Jacobite Steam Train

Tijdens deze treinrit weet u niet naar welke kant u het eerst of het laatst moet kijken. Overal bergen, lochs, uitzicht zo ver je maar wilt, het beroemde Glenfinnan Viaduct (van Harry Potter) en dan komt u in het vissersplaatsje Mallaig en daar is altijd iets te doen (net als in Almelo waar ik woon). Bovendien maken ze hier de lekkerste vissoep in heel Schotland: Cullen Skink.

Dag 10: met de trein van de West Highland Line terug naar Glasgow en vlucht terug

Een mooiere afsluiting van een reisje met het openbaar vervoer  door Schotland kunt u zich niet voorstellen. Dwars door het lege Rannoch Moor, waar je alleen met de trein kunt komen en waar nog heel veel wild loopt, Corrour, het hoogste treinstation in Groot-Brittannië, Loch Treich, Loch Lomond, Dumbarton Castle en dan als einde het schitterende station van Glasgow. De reis duur een kleine 4 uur. Met de bus naar het vliegveld.