Algemene Informatie

5 of 7 daagse whiskyreis naar Islay: het paradijs voor de whiskyaholic

5 daagse reis met vlucht en handbagage en huurauto klasse 2 ( Opel Corsa of vergelijkbaar): vanaf €795.00 p.p. in het vroege voorseizoen en het late naseizoen op basis van 2 pers. kamer. 

7 daagse reis met overtocht en eigen auto: vanaf  €765.00 p.p. in het vroege voorseizoen en het late naseizoen op basis van 2 pers. kamer.

De vanaf prijzen zijn gebaseerd op de koers van het Britse pond van november 2018. We herberekenen de prijs op het moment dat u de reis aanvraagt.

 • Deze reis kan op iedere dag beginnen
 • 4 nachten in  4* B&B's of kleine hotels met badkamer en toilet en een Schots ontbijt
 • Overtocht naar Islay v.v.
 • De TravellingWELL.nl Reisgids met voor iedere dag mooie routes, adressen/postcodes van alle distilleerderijen, beschrijving van alle distilleerderijen met openingstijden en mogelijke tours met prijzen en een goede kaart van Schotland

Extra opties

 • Een  klasse 3  auto (Nissan Note of vergelijkbaar)
 • Gereserveerde zitplaats en ruimbagage in het vliegtuig
 • U kunt als u met de veerboot en eigen auto komt tegen een vrij geringe meerprijs ook een veel comfortabelere buiten hut met bedden naast elkaar boeken

Onze favoriete B&B's op Islay

Onderstaande  3 B&B's zijn onze absoluut favoriete adressen en wij benaderen deze eigenaars altijd als eersten met de vraag of zij beschikbaarheid hebben. We weten dan zeker dat u het erg naar uw zin zult hebben.

Een kleine B&B ong. 2 km. buiten Bowmore

Een mooie,  kleine, kwalitatief hele goede B&B, maar het is dan ook verreweg de duurste. We voelden ons enorm op ons gemak en Jim en Caroline doen alles maar dan ook alles om hun gasten een heerlijk verblijf te bezorgen. U kunt zelfs vragen of hij u naar Bowmore brengt 's avonds, zodat u ook een borreltje kunt drinken als u dat wilt en u mag hem tot 23.00 bellen of hij u weer op wil halen. Een betere service kun je je toch niet voorstellen?

Er zijn 2 ruime kamers met kingsize bedden, die ook als 2 aparte bedden opgemaakt kunnen worden. 1 van deze kamers heeft een haard en de houtblokken worden er gratis bijgeleverd. Er zijn ook 2 ruime kamers met tweepersoonsbedden. De woonkamer is heel licht, heeft een grote tafel waar je heerlijk kunt zitten met je kaart, laptop e.d. en dan is er ook nog een lounge met lekkere banken en t.v.

Iedere kamer heeft een eigen badkamer met douche. In de kamer is tv en een dvd speler, u kunt uw eigen kopje koffie/thee zetten, er is WiFi en u hebt  prachtig uitzicht op de omgeving.

's Morgens wacht u een uitgebreid Schots ontbijt en als u liever iets minder uitgebreid wilt ontbijten, dan kan een continentaal ontbijt ook.

In Bowmore is ruim keus in eetgelegenheden en pubs en de busverbinding naar de andere delen van het eiland is goed en de bussen rijden regelmatig.

Een kleine B&B in Port Ellen op loopafstand van Laphroaig, Lagavulin en Ardbeg Distillery

Deze kleine luxe  B&B ligt bij Port Ellen vlakbij de zee en het strand. Het was oorspronkelijk een visserswoning uit 1800 die helemaal gerenoveerd is. De eigenaar weet ontzettend veel van het eiland en kan u veel tips geven.


Er zijn 2 slaapkamers met eigen badkamer, die een power shower hebben.


 Er is tv, WiFi en in de keuken kunt u gebruik maken van een magnetron, een koelkast, serviesgoed, bestek, een afwasmachine en u kunt er koffie/thee zetten. 


's Morgens wacht u een uitgebreid continentaal buffet met vlees, een gekookt ei, kaas, toast, croissantje, fruit, sap, yoghurt en heerlijke Nespresso koffie of thee.


Vanuit deze B&B kun je lopend naar de 3 distilleerderijen in de buurt Laphroaig (1 km.), Lagavullin (2 km.) en Ardbeg (5 km.), dus de auto kan blijven staan.


De busverbinding met de andere delen van het eiland en distilleerderijen is vanaf deze plek goed en regelmatig. Er liggen behoorlijk wat eetgelegenheden en pubs op loopafstand. 

Kleine B&B in Portnahaven met uitzicht op zee en de 'huis' zeehond

Een bijzondere B&B, die tegelijkertijd ook informatiecentrum en take-away is. 

Kate kan ontzettend goed bakken ( u kunt koffie/thee, gebakjes, paninis meenemen) Zij is een hele gezellige vrouw, waaraan je meteen merkt dat ze dit werk heel erg graag doet. Er is 1  mooie en ruime kamer met groot 2 pers. bed dat ook als 2 aparte bedden kan en er kan een 1 pers. bed bijgeplaatst worden. De kamer heeft een eigen badkamer.

De andere kamer met badkamer heeft 2 aparte bedden en ook hier kan een bed bijgeplaatst worden.  Er is Wifi. 's Morgens een lekker Schots ontbijt.

 

Prachtige ligging met altijd zeehonden voor de deur in de zee. De dorpjes Portnahaven en Port Wemyss liggen tegen elkaar aan en zelfs de kerk heeft 2 deuren!

Liever in een appartement bij Bowmore Distillery?

Er zijn woningen voor 2, 4, 6 en 9 personen,  dus ook heel geschikt voor een vriendenclub! Ze liggen allemaal op het terrein van Bowmore Distillery, zijn behoorlijk luxe en iedere slaapkamer heeft een eigen badkamer. Ze hebben ook allemaal een eigen tuintje/patio.

Klik op de groene knop en vermeld:

 • Uw naam en telefoonnummer
 • Naam van de gekozen reis
 • De gewenste datum van vertrek en terugreis
 • Het aantal personen met geboortedatum
 • Het aantal 1  pers. kamers,  2 pers. kamers met 2 persoonsbed of aparte bedden in de B&B of een appartement voor 2, 4, 6, 9 personen
 • Of en zo ja welke extra opties u er graag bij wilt boeken


Wij kunnen met deze gegevens dan een goede offerte voor u maken en nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

U boekt uw reis met STO Reisgarantie

Wij zijn aangesloten bij STO Reisgarantie, waardoor u de zekerheid heeft, dat u uw volledige reisbedrag terugkrijgt, mocht TravellingWELL.nl in financiële problemen komen. Een veilig gevoel voor slechts €12.00 per boeking!

Dit betekent echter wel dat een boeking altijd uit een pakket van 2 onderdelen moet bestaan. De reis (overtocht, vlucht, openbaar vervoer) + de accommodatie. Alleen de reis of alleen de accommodatie kunt u dus niet bij ons boeken.

We bieden onze excuses aan voor de meer dan rommelige aanblik. Er wordt hard gewerkt om de problemen op te lossen

 

 

 

5 of 7 daagse whiskyreis naar Islay: het paradijs voor de whiskyaholic!

Tijdens deze whisky reis naar Islay (spreek uit aila) bezoekt u het grootste whisky producerende eiland van Schotland. Een groot deel van dit eiland in de Binnen-Hebriden bestaat uit turf, dat aan de elementen is blootgesteld: wind, regen en het zeewater van de Atlantische oceaan.
De turf wordt verbrand om de gerst te mouten en geeft de single malts hier hun zoutige zeewier smaak.
Als er een deeltje Islay malt aan een blended whisky wordt toegevoegd, krijgt die dat onmiskenbare Schotse tintje.

Hoewel het eiland maar 40 km lang is, zijn er acht stokerijen te vinden en komen daar in het komende jaar nog 2 bij. Een heerlijke reis om te genieten van de ‘vloeibare rook’ !

Vlucht met KLM naar Edinburgh, een huurauto van Arnold Clark, het beste autoverhuur bedrijf in Schotland en 4 nachten verblijf in  4* accommodatie.

of

Overtocht van IJmuiden naar Newcastle in 2 pers. binnen hut en uw eigen auto gaat mee en 4 nachten verblijf in  4* accommodatie.

Klik op de kaart om te zien waar de distilleerderijen liggen.

Islay Malt and Music Festival

Een keer per jaar staat Islay helemaal in het teken van de whisky en muziek en wel in de laatste week van mei. In 2018 vindt het plaats van 25 mei t/m 2 juni.

Wilt u er in 2018 bij zijn, dan is het belangrijk om zo vroeg mogelijk (voor de winter) een aanvraag te doen.

Dag 1: vliegen naar Glasgow of oversteek naar Newcastle en mooie tocht naar de veerboot

U vliegt naar Glasgow of steekt over per boot naar Newcastle. Dan volgt een prachtige tocht door o.a. het Loch Lomond National Park en de westkust.  

Aan het einde van de dag stapt u op de laatste veerboot van die dag in Kennacraig en vaart in ong. 2 uur naar Port Askaig op Islay. Nog een ritje van een kleine 20 km. naar uw B&B. 

Bowmore Distillery

Bowmore Distillery werd al in 1779 opgericht en is nu in handen van het Japanse Suntory.  Er wordt per jaar 1.700.000 liter whisky geproduceerd. 
Het bezoekerscentrum is het het hele jaar geopend.

Er zijn gewone rondleidingen, Tasting Sessions en de bijzondere Craftmans Tour (ma t/m do als de distilleerderij in bedrijf is).

Bruichladdich Distillery

Bruichladdich Distillery (uitspraak Brookladdie) ligt aan de westelijke oever van Loch Indaal, tegenover Bowmore. Hij werd in 1881 geopend door de Harvey Brothers, maar lag een poos stil tot een consortium Murray McDavid het in 2000 kocht. Op 29 mei 20001 werd er weer full-time gestookt. Er wordt per jaar 320.000 liter geproduceerd. De graan die zij gebruiken wordt op het eiland zelf verbouwd.
De rondleidingen duren ong. 45 min.

Openingstijden: het hele jaar geopend van ma t/m vrij en vanaf april t/m okt. ook op za. 

Kilchoman Distillery

De nieuwste en de meest westelijk gelegen distilleerderij van Islay Kilchoman (uitspraak Kilhoman) Distillery is een kleine traditionele op een boerderij. Ze vulden hun eerste vaten in december 2005 in nieuwe vaten waar nog maar 1 maal Bourbon in gezeten had.

Het graan wordt bij de distilleerderij verbouwd en het mouten gebeurt zoals vroeger op de vloer. 
Er zijn rondleidingen van ma t/m vrij  en de uitgebreide Managers Tour is op ma. 

We hebben in april 2016 zelf een bezoek gebracht aan deze distilleerderij en zijn erg enthousiast over de rondleiding door de zeer betrokken, enthousiaste gidsen.

Ardbeg Distillery

Ardbeg opende in 1815. Hij werd gesloten maar is later helemaal vernieuwd weer in bedrijf genomen.  Er wordt 1.100.000 liter per jaar geproduceerd. De rondleidingen zijn het hele jaar mogelijk. 

Er zijn ook Ardbeg Full Range Tours and Tasting, Ardbeg Across the Decades, privé tours en Bog off Walks to the Water Source. 

Ook deze distilleerderij hebben we bezocht. Behoorlijk grootschalig, maar interessante rondleiding. Het restaurant biedt heerlijke gerechten en ziet er ook gezellig uit. Mooie winkel.

Lagavulin Distillery

Lagavulin (spreek uit laggavoolin) is in 1816 gebouwd op de plek waar 10 illegale stokerijen stonden. Lagavulin is een van de originele 6 Classic malts. De whisky heeft een droge erg rokerige smaak. Er is echter ook een Lagavulin die gerijpt is in een Pedro Ximinez sherry vat. Er wordt 2.300.00 liter geproduceerd per jaar.
De rondleiding duurt ong. 1 uur. Wij vonden het te gelikt en niet erg inspirerend.

U kunt ook een Premium Tasting boeken of de opslag bezichtigen. Lagavulin is het hele jaar geopend.

Laphroaig Distillery

Laphroaig distillery (spreek uit lafroyg) is misschien wel de beroemdste whisky van Islay. Het is de favoriete whisky van Prins Charles die de distilleerderij ook bezocht. De distilleerderij is in 1815 opgericht door de familie Johnson en is nu in handen van de Allied Group. De stijl is medicinaal hoewel het alcohol percentage de laatste jaren verlaagd is. Er wordt 2.000.000 liter per jaar geproduceerd. 
Het bezoekers centrum is het hele jaar geopend.

Dit vonden wij de absolute topper al was het maar dat je als chauffeur en dus niet proever een miniflesje whisky krijgt en als je je ter plekke inschrijft als lid van Laphroaig, dan krijg je een certificaat en ben je 'grootgrondbezitter'  van een stuk grond van een vierkante voet en mag je je Nederlandse vlag planten. Geniaal! Een heel groot stuk land tegenover de distilleerderij staat nu vol met vlaggetjes. Ieder jaar mag je je rente ophalen in de vorm van een miniflesje Laphroaig Single Malt!

Caol Ila Distillery

Caol Ila Distillery (spreek uit kuleela) zie je als je van de boot afkomt in Port Askaig al liggen net buiten het dorpje Caol Ila. Hij is in 1846 gebouwd en is in 1970 volledig gerenoveerd en gemoderniseerd. De eigenaars zijn Diageo, die heel veel distilleerderijen hebben en de whisky wordt ook gebruikt in de Bells en Johnnie Walkers blended whiskies. Hij is behoorlijk rokerig en er zit ook een jodiumachtig smaakje aan. Er wordt 3.500.000 liter geproduceerd. Het hele jaar geopend.

Bunnahabhain Distillery

Bunnahabhain (spreek uit Boenaheven) ligt behoorlijk afgelegen aan het eind van een slingerende single track. Een prachtige rit. Hij is in 1881 gesticht en men adverteert met "The Gentle taste of Islay", omdat hij de zachtste is en niet erg rokerig smaakt. Ze maakten een moeilijke tijd door maar vanaf 1981 gaat het wat beter omdat ze met veel succes een hele bijzondere 35 jaar oude whisky uitbrachten in een sherry vat. In 2002 kwam er weer een bijzondere 35 jaar oude whisky uit en de succesvolle Auld Acquaintance. Ze produceren 1.000.000 liter per jaar.

Rondleidingen van ma t/m  zo. De standaard tour duurt 1 uur. Verder zijn er Dram Tours, Tasting Tours en een Manager's Tour.

Alle rondleidingen moeten van te voren geboekt worden.

We bezochten deze distilleerderij en vonden de rondleiding heel inspirerend en uitgebreid. De gids was enthousiast en wist ontzettend veel.

Dag 5: terug naar Glasgow en Nederland

's Morgens rijdt u terug naar de veerboot en vaart om 7.00  terug naar het vaste land. De rit gaat nu langs het leuke stadje Oban waar u lekker even rond kunt lopen. In de haven is het altijd een gezellige drukte, het centrum met de winkels is dichtbij en u kunt ook nog naar boven klimmen dat beloond wordt met een prachtig uitzicht.

En ..... ik durf het bijna niet te zeggen maar ook in Oban is een distillery, die u nog zou kunnen bezoeken. Het hele jaar geopend.

Het laatste stuk naar Glasgow over een prachtige route en als u met de boot gaat, moet u nog een behoorlijk stukje verder.

De TravellingWELL.nl Reisgids van €100.00 is inclusief in de prijs

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor deze whiskyreis samen.

Hij bevat:

 • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
 • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
 • beschrijving van de rondritten en alle distilleerderijen met openingstijden en toegangsprijzen
 • wij maken desgewenst ook de afspraken voor rondleidingen voor u
 • een goede kaart van Schotland
 • voor de niet whiskyliefhebbers staan er allerlei mooie routes om te rijden of te fietsen, wandelingetjes en bezienswaardigheden in
 • De TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een stevige map samen met uw reispapieren naar het door u opgegeven adres gestuurd

 

 

Klik op TravellingWELL.nl fotoalbum Islay om alle  foto's van Islay te bekijken en like en/of volg ons op Facebook of ons blog om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes, verhalen en nieuwe reizen.

Wij stellen het zeer op prijs als u de berichten, verhalen deelt met uw vrienden, familieleden of collega's.

Liever met een groepsreis met elke week gegarandeerd vertrek?

Wilt u liever vervoerd worden tijden de hele reis dan is de 4 daagse reis van rabbie's onze Schotse partner, die van april tot oktober iedere week gegarandeerd vertrekt, een goed idee. Vertrek: ma en vrij. U gaat dan ook naar Islay en bezoekt min. 4 distilleerderijen en de chauffeur van de 16 pers. bus rijdt u overal naar toe. U heeft dan wel voor aanvang en na afloop een extra nacht accommodatie nodig in Edinburgh. U komt anders niet op tijd en na terugkomst is er geen vliegtuig meer naar Schiphol. Tijdens deze reis verblijft u in de vakantiewoningen van Bowmore Distillery samen met andere gasten. U hebt wel uw eigen kamer met badkamer. Kijk op rabbie's voor de beschrijving van de reis. Wij kunnen hem voor u boeken.