Algemene informatie

5  of 7 daagse Whisky reis Speyside: het Mekka voor de whisky proever.

Prijs:

5 daagse reis met vlucht en handbagage en huurauto klasse 2 ( Opel Corsa of vergelijkbaar): vanaf €515.00 in de stacaravan en vanaf  €655.00 p.p.  in de B&B's in het vroege voorseizoen en het late naseizoen op basis van 2 pers. kamer. 

7 daagse reis met overtocht en eigen auto: vanaf  €490.00 in de stacaravan en vanaf €595.00 p.p. in de B&B's in het vroege voorseizoen en het late naseizoen op basis van 2 pers. kamer.

De vanaf prijzen zijn gebaseerd op de koers van het Britse pond van november 2018. We herberekenen de prijs op het moment dat u de reis aanvraagt.

 • Deze reis kan op iedere dag beginnen
 • 4 nachten in 2 verschillende  3* of 4* B&B's met badkamer en toilet en een Schots ontbijt of 2 pers. vakantiewoning of stacaravan in het dorpje Auchbreck
 • De TravellingWELL.nl Reisgids met voor iedere dag mooie routes, adressen/postcodes van alle distilleerderijen, beschrijving van alle distilleerderijen met openingstijden en mogelijke tours met prijzen en een goede kaart van Schotland

Extra opties

 • Een  klasse 2 auto (Renault Clio en vergelijkbaar) of klasse 3  auto (Nissan Note of vergelijkbaar)
 • Gereserveerde zitplaats en ruimbagage in het vliegtuig
 • U kunt tegen een vrij geringe meerprijs ook een veel comfortabelere buiten hut met bedden naast elkaar boeken
 • U kunt er desgewenst een voucher voor een Scottish Heritage Pass  (SHP)voor 7 dagen bijboeken. Die kunt u op een aantal adressen inleveren voor de echte pas. Daarmee kunt u alle bezienswaardigheden van The National Trust for Scotland en Historic Scotland gratis bezoeken. Klik op SHP voor meer informatie
 • U kunt er desgewenst een voucher voor een National Trust for Scotland Discover Ticket bijboeken. Hij is er voor 3 dagen binnen 7 dagen, 7 dagen binnen 14 dagen en 14 dagen binnen 30 dagen. Klik op NTS Discover Ticket voor meer informatie

Prachtige kleine B&B dichtbij The Glenlivet

Deze B&B ligt vlak bij de Glenlivet Distillery aan de rand van het Cairngorms National Park. Hij is wat duurder, maar je wordt er dan ook erg verwend.  Er zijn 3 grote, lichte kamers en ze hebben alle 3 een mooie badkamer met lekkere toiletartikelen en zachte handdoeken. Er is gratis WiFi, kinderen zijn ook van harte welkom, u kunt uw fiets achter slot en grendel zetten en schoonspuiten en u hebt heel veel keus bij het uitgebreide Schotse ontbijt. 

Een wat goedkopere optie: stacaravan bij de Inn dichtbij The Glenlivet

Hoeft u niet zo nodig verzorgd te worden en is het geen probleem om 's morgens zelf uw ontbijt te maken en evt. 's avonds zelf te koken, dan is een stacaravan bij de Inn in Auchbreck een heel goed alternatief. Hij is niet luxe en niet nieuw, maar alles wat je nodig hebt is er, en er zijn 2 slaapkamers, een badkamer met douche en toilet en een hele ruime zitkamer en keuken. 

Een mooie whisky B&B net buiten Dufftown

Deze B&B wordt vanaf december 2018 gerund door de Nederlandse Anne Jan en Siebette, die hun passie voor de whisky en Schotland enthousiast en gastvrij zullen gaan uitdragen. Er zijn 4 mooie kamers met badkamer, u kunt er 's avonds een warme maaltijd gebruiken, lunchen of een lunchpakket meenemen en u kunt deelnemen aan whiskyproeverijen. Wilt u een dag uitgebreid proeven in max. 3 distilleerderijen, dan kunnen zij u tegen betaling brengen en halen, zij boeken de rondleidingen en aan het  eind van de dag strijkt u ook nog neer in  The Whisky Castle in Tomintoul om nog een paar hele bijzondere whisky's te proeven.

Een wat groter Guest House met 9 kamers in Grantown on Spey

Dit grotere Guest House van de Nederlandse Jan en Jannie  ligt in het centrum van het vriendelijke stadje Grantown on Spey. De meeste distilleerderijen in Speyside zijn in een half uur bereikbaar.

De kamers hebben goede bedden en badkamers. Ze liggen verdeeld over de begane grond, 1e en 2e verdieping. 's Morgens krijgt u een heerlijk Schots ontbijt, waar u het een hele poos op vol houdt. De eigenaren zijn enthousiaste mensen, die u met raad en daad bij zullen staan. 

Bij dit Guest House is ook een vakantiewoning voor 2 personen.

Klik voor een beschrijving van de accommodatieadressen op  accommodatie Cairngorm National Park and Perthire.

Klik op de groene knop en vermeld:

 • Uw naam en telefoonnummer
 • Naam van de gekozen reis
 • De gewenste datum van vertrek en terugreis
 • Het aantal personen met geboortedatum
 • Het aantal 1  pers. kamers en/of 2 pers. kamers
 • Bij verschillende accommodatie mogelijkheden: uw voorkeur
 • Of en zo ja welke extra opties u toe wilt voegen


Wij kunnen met deze gegevens dan een goede offerte voor u maken en nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

U boekt uw reis met STO Reisgarantie

Wij zijn aangesloten bij STO Reisgarantie, waardoor u de zekerheid heeft, dat u uw volledige reisbedrag terugkrijgt, mocht TravellingWELL.nl in financiële problemen komen. Een veilig gevoel voor slechts €12.00 per boeking!

Dit betekent echter wel dat een boeking altijd uit een pakket van 2 onderdelen moet bestaan. De reis (overtocht, vlucht, openbaar vervoer) + de accommodatie. Alleen de reis of alleen de accommodatie kunt u dus niet bij ons boeken.

Onze partner Rabbie's verzorgt 3 daagse whisky reizen naar Speyside

Rabbie's vertrekt ieder week vanaf maart t/m oktober op woensdag en vanaf mei t/m september op  maandag en  vrijdag voor deze 3 daagse whisky reis in het 16 pers. busje. De reizen hebben een gegarandeerd vertrek en meestal zijn er deelnemers uit allerlei landen. Klik op rabbie's voor de informatie. Wij kunnen deze reis voor u boeken met verblijf in kamers met eigen badkamer en Schots ontbijt.

We bieden onze excuses aan voor de meer dan rommelige aanblik. Er wordt hard gewerkt om de problemen op te lossen

 

 

 

5 of 7 daagse Whisky reis Speyside: het Mekka voor de whisky proever

De Whisky reis Speyside is de grote favoriet van alle whisky reizen naar Schotland bij onze klanten en dat is ook niet zo verwonderlijk. Er zijn ontzettend veel distilleerderijen en Speyside ligt ook nog eens niet zo ver weg. 

Tijdens deze reis kunt u o.a. de volgende bekende/beroemde distilleerderijen en 1 kuiperij bezoeken:  

 • Benromach
 • The Macallan
 • Glenlivet
 • Cardhu
 • Glen Fiddich
 • Glen Moray
 • Speyside Cooperage

 

Vlucht met KLM naar Edinburgh, een huurauto van Arnold Clark, het beste autoverhuur bedrijf in Schotland en 4 nachten verblijf in  3 * of 4* accommodatie

of

Overtocht van IJmuiden naar Newcastle in 2 pers. binnen hut en uw eigen auto gaat mee en 4 nachten verblijf in 3* of 4* accommodatie.

Klik op de kaart om de distilleerderijen en kuiperij te zien.

De reis er naar toe en onderweg de eerste distilleerderij

U vliegt 's morgens naar Edinburgh of komt 's morgens met de veerboot in Newcastle aan, dus u heeft eigenlijk nog de hele dag om naar uw accommodatie te rijden en zelfs ook nog uw eerste distilleerderij te bezoeken.

Het is een mooie rit door het prachtige landschap, dat van vrij vlak steeds een beetje bergachtiger wordt hoe dichter u bij Speyside komt.

De accommodatie adressen, die we gebruiken voor deze reis liggen in . Auchbreck en Grantown on Spey en vanuit deze adressen kunt u alle distilleerderijen bezoeken, zonder dat u heel veel kilometers moet maken. Klik op de kaart om de locaties te zien.

De eerste distilleerderij is meteen een hele beroemde: Glenlivet Distillery.

In het prachtig gelegen bezoekerscentrum duikt u in de geschiedenis van de whisky smokkelaar, de raadselachtige wereld van het distilleren en proeft u de single malt waar het allemaal om draait. 

Er zijn 3 tours: 

 • De standaard rondleiding die ong. 45 min. duurt en waarin u ook de opslagruimte bezoekt en afsluit met een slokje Glenlivet. 
 • Spirit of the Malt Tour: duurt tussen 2 en 3 uur
 • De Legacy Experience: duur ong. 3 uur 

 

Er is een winkel, cafetaria, tentoonstelling en u kunt uw eigen fles vullen met Glenlivet Whisky. Glenlivet is open van eind maart - eind oktober.

Na dit bezoek naar uw B&B. 

Cardhu distillery en Macallan distillery

Cardhu Distillery 

In 1811 sloten John en Helen Cumming een contract dat ze Cardow Farm in Knockando 19 jaar konden huren.
De boerderij lag heel afgelegen en ze stookten dan ook zonder een vergunning, waardoor John in 1816 dan ook 3 x veroordeeld werd.
In 1824 werd het een officiële distilleerderij met vergunning.
Zijn zoon nam het bedrijf over en richtte zich voornamelijk op de kwaliteit van de whisky, die geproduceerd werd in tegenstelling tot de meeste concurrenten, die zich op kwantiteit richtten. Zijn vrouw liet na zijn dood een nieuwe Cardow Distillery bouwen dicht bij de boerderij.
De productie van deze nieuwe distilleerderij verdriedubbelde de productie van de zo gewaardeerde Cradhu single malt. In 1893 verkocht zij het bedrijf aan John Walker & Sons.

In 1811 sloten John en Helen Cumming een contract dat ze Cardow Farm in Knockando 19 jaar konden huren. De boerderij lag heel afgelegen en ze stookten dan ook zonder een vergunning, waardoor John in 1816 dan ook 3 x veroordeeld werd. In 1824 werd het een officiële distilleerderij met vergunning.

Zijn zoon nam het bedrijf over en richtte zich voornamelijk op de kwaliteit van de whisky, die geproduceerd werd in ste concurrenten, die zich op kwantiteit richtten. Zijn vrouw liet na zijn dood een nieuwe Cardow Distillery bouwen dicht bij de boerderij.

De productie van deze nieuwe distilleerderij verdriedubbelde de productie van de zo gewaardeerde Cradhu single malt. In 1893 verkocht zij het bedrijf aan John Walker & Sons.

 •  Cardhu Distillery Tour: u bekijkt de distilleerderij, hoort de korte geschiedenis en sluit af met een slokje Cardhu.  Lengte: 45 minuten
 • Glassic Tour: u bezoekt de distilleerderij, hoort een korte geschiedenis en ruikt en proeft 3 van de 5 single malts. U krijgt een gratis glas mee. Lengte: 1 uur
 • Proeven en ruiken onder begeleiding: U heeft geen tour door de distilleerderij maar kunt met behulp van de begeleider ruiken en proeven en krijgt ook aanbevelingen welke soort u waarschijnlijk lekker zult vinden


Cardhu is het hele jaar open. 

Een speciale rondleiding: The Six Pillar's Tour

Net als de kleine ketels, zijn de groepjes ook klein (max. 10) zodat iedereen de rondleiding als zeer persoonlijk ervaart. De vriendelijke, deskundige gids legt uitvoerig uit hoe The Macallan Spirit ontstaat en ook hoe belangrijk de kwaliteit van de vaten is voor de kleur, aroma en geur, die de Macallan bijzonder maakt. Nadat u deze uitleg gehad hebt tijdens de rondleiding gaat u ruiken aan en proeven van 4 whiskies en de 'vader' van hen allemaal The Macallan Spirit. Misschien laten ze u nog wel de Sherry Oak whisky zien die 007 zo lekker vond. De rondleiding duurt ong. 1 uur en 45 minuten.

Speyside Cooperage en Glenfiddich distillery

Speyside Cooperage is de enige nog werkende kuiperij in Groot-Brittannië en u kunt tijdens uw bezoek zien hoe de aloude kunst van het maken van een vat in elkaar zit.

Dit familiebedrijf produceert al sinds 1947 vaten van Amerikaans eikenhout en ze werken nog steeds volgens het oude recept. Een groot deel van de vaten wordt over de hele wereld verscheept, maar de meerderheid wordt toch door de Schotse distilleerderijen gebruikt. Tijdens de rondleiding ziet u de kuipers aan het werk en u mag zelf ook een poging wagen met een mini vaatje. Er is een winkeltje en gelegenheid om een kopje koffie te gebruiken.

Open het hele jaar van ma t/m vrij van 9.00 - 16.00. 

Glenfiddich Distillery  is een van  de weinig onafhankelijke distilleerderijen in Schotland en de enige die slechts 1 waterbron gebruikt tijdens het hele proces en wel de Robbie Dhu bron, met de geur van turf. De koperen ketels zijn hoog, waardoor weer een andere smaak whisky ontstaat dan bijv. uit een kleine, dikke ketel.

Hij is het hele jaar 7 dagen per week geopend van 9.30 - 16.00. Er is een restaurant, bar en whisky winkel.

 •  The Explorer Tour. Lengte: 1 uur en 30 minuten. U komt in: The Visitor Centre, Mash House, Still House, Warehouse 8, Warehouse 1 en in The Dramming Centre. U proeft: Glenfiddich 12 jaar oud, Rich Oak, 15 jaar oud en 18 jaar oud
 • Glenfiddich Solera Deconstructed. Lengte: 2 uur en 30 minuten. U bezoekt: The Visitor Centre, Mash House, Still House, Warehouse 1, Warehouse 8, Malt Master's Suite. U proeft: 4 x een 15 jaar oude whisky uit het vat
 • The Pioneers Tour. Lengte: 4 uur. U bezoekt: The Visitor Centre, Mash House, Still ouse,Warehouse 1, Warehouse 6, Warehouse 8, Warehouse 12, Tasting Room. In een van de Warehouses mag u uit 4 verschillende whisky's uw eigen whisky samenstellen en een klein flesje van 20cc vullen. Aan het eind heeft u een proeverij van 5 verschillende whisky's (12, 15, 18, 21 jaar oud en een uit het vat) vergezeld van lekkere hapjes

Glen Moray en Benromach Distillery

Glen Moray  staat al sinds 1897 op de oever van River Lossie net  buiten Elgin. In haar lange geschiedenis zijn er slechts 5 managers geweest en zij gaven de kennis, de mythes en de geheimen door aan de volgende generaties om er zeker van te zijn dat iedere druppel whisky altijd het zelfde smaakt. De gidsen tijdens de rondleidingen weten precies hoe alles in zijn werk gaat tot in de kleinste details en het voelt alsof ze het proces eindeloos zelf uitgevoerd hebben.

Hij is het hele jaar open.  Er is ook een uitgebreide tour: Fifth Chapter Tour

Benromach is een hele kleine distilleerderij waar u de 3 personeelsleden aan het werk ziet, wat uitzonderlijk is omdat alle grote distilleerderijen helemaal gecomputeriseerd zijn en je geen mens ziet. De gids leidt u door het hele proces tot in de vulruimte, de opslag en het bezoekerscentrum. En natuurlijk wordt ook hier geproefd.

Openingstijden: het hele jaar.

Ook hier zijn verschillende rondleidingen en de meest uitgebreide is die met de eigenaar zelf. U kunt ook alleen een flesje vullen met de single malt.

Hebt u nog tijd en zin, dan zou u nog een bezoek kunnen brengen aan Dalla Dhu Distillery Museum.

Het Speyside Whisky Festival

Wilt u het Spring Speyside Whisky Festival van 2 mei t/m 5 mei  meemaken, neem dan zo snel mogelijk contact op, want de accommodatie adressen tot ver van de plek waar het plaatsvindt zitten al heel snel vol.

Het Autumn Speyside Whisky Festival vindt altijd plaats in de laatste week van september. Ook daarvoor geldt, reageer snel anders vist u achter het net.

De TravellingWELL.nl Reisgids van €100.00 is inclusief in de prijs

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor deze whiskyreis samen.

Hij bevat:

 • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
 • alle  adressen/postcodes van de distilleerderijen voor uw navigatie systeem
 • beschrijving van de rondritten en alle distilleerderijen met openingstijden, mogelijke toers en toegangsprijzen
 • een goede kaart van Schotland
 • extra informatie over die zaken waar u speciaal in geïnteresseerd bent
 • wij maken desgewenst ook de afspraken voor rondleidingen voor u
 • De TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een stevige map samen met uw reispapieren naar het door u opgegeven adres gestuurd