Algemene informatie

5  of 7 daagse whisky reis naar noord Schotland: Slainte! 

5 daagse reis met vlucht en handbagage en huurauto klasse 1 ( Kia Picasso of vergelijkbaar): vanaf €595.00 p.p. in het vroege voorseizoen en het late naseizoen op basis van 2 pers. kamer. 

7 daagse reis met overtocht in een 2 pers. binnen hut met bedden boven elkaar en eigen auto: vanaf  €555.00 p.p. in het vroege voorseizoen en het late naseizoen op basis van 2 pers. kamer.

De vanaf prijzen zijn gebaseerd op de koers van het Britse pond van november 2018. We herberekenen de prijs op het moment dat u de reis aanvraagt.

 • Deze reis kan op iedere dag beginnen
 • 4 nachten in  3* B&B in Dornoch met badkamer en toilet en een Schots ontbijt of een combinatie van 2 nachten in Dornoch en 2 nachten ten zuiden van Thurso
 • De TravellingWELL.nl Reisgids met voor iedere dag mooie routes, adressen/postcodes van alle distilleerderijen, beschrijving van alle distilleerderijen met openingstijden en mogelijke tours met prijzen en een goede kaart van Schotland


Klik op accommodatie om de beschrijving van de 2 B&B's te zien. 

Extra opties

 • Een  klasse 2 auto (Renault Clio en vergelijkbaar) of klasse 3  auto (Nissan Note of vergelijkbaar)
 • Gereserveerde zitplaats en ruimbagage in het vliegtuig
 • U kunt tegen een vrij geringe meerprijs ook een veel comfortabelere buiten hut met bedden naast elkaar boeken
 • U kunt er desgewenst een voucher voor een Scottish Heritage Pass  (SHP)voor 7 dagen bijboeken. Die kunt u op een aantal adressen inleveren voor de echte pas. Daarmee kunt u alle bezienswaardigheden van The National Trust for Scotland en Historic Scotland gratis bezoeken. Klik op SHP voor meer informatie
 • U kunt er desgewenst een voucher voor een National Trust for Scotland Discover Ticket bijboeken. Hij is er voor 3 dagen binnen 7 dagen, 7 dagen binnen 14 dagen en 14 dagen binnen 30 dagen. Klik op NTS Discover Ticket voor meer informatie

Klik op de groene knop en vermeld:

 • Uw naam en telefoonnummer
 • Naam van de gekozen reis
 • De gewenste datum van vertrek en terugreis
 • Het aantal personen met geboortedatum.
 • Een kamer met groot 2 pers. bed of kamer met 2 aparte bedden
 • Of en zo ja welke extra opties u er graag bij zou willen boeken

 
Wij kunnen met deze gegevens dan een goede offerte voor u maken en nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

U boekt uw reis met STO Reisgarantie

Wij zijn aangesloten bij STO Reisgarantie, waardoor u de zekerheid heeft, dat u uw volledige reisbedrag terugkrijgt, mocht TravellingWELL.nl in financiële problemen komen. Een veilig gevoel voor slechts €12.00 per boeking!

Dit betekent echter wel dat een boeking altijd uit een pakket van 2 onderdelen moet bestaan. De reis (overtocht, vlucht, openbaar vervoer) + de accommodatie. Alleen de reis of alleen de accommodatie kunt u dus niet bij ons boeken.

Zo ziet noord Schotland er uit

We bieden onze excuses aan voor de meer dan rommelige aanblik. Er wordt hard gewerkt om de problemen op te lossen

 

 

 

5 of 7 daagse whisky reis naar noordwest Schotland: Slainte!

Het gebied ten noorden van Inverness is zonder whisky distilleerderijen al prachtig met kastelen, de kust met zeehonden en dolfijnen, bergen, rivieren, watervallen, bezoekerscentra en overblijfselen van de Picten en hoe noordelijker u komt hoe stiller en uitgestrekter het wordt. 

U vliegt rechtstreeks van Schiphol naar Inverness,  waar de huurauto meteen opgehaald kan worden en het whisky avontuur kan beginnen. Er gaat echter maar 1 vlucht per dag en wel 's morgens. Vindt u dat een beetje weinig, dan kunt u natuurlijk ook gewoon naar Edinburgh of Glasgow vliegen en vandaar naar het noorden rijden. U kunt dan  bijv. 's morgens vliegen uit Schiphol en 's middags pas terug uit Edinburgh/Glasgow.

Wilt u liever met uw eigen auto dan steekt u vanuit IJmuiden over naar Newcastle en rijdt 's morgens van boord en maakt een mooie tocht naar het noorden. Het reisje duurt dan 2 dagen langer. 

Als accommodatie adres hebben we een hele goede B&B in Dornoch gevonden met ontzettend aardige eigenaars. Er zijn 2 kamers, dus u bent er zeker van dat u geen anonieme gast zonder naam zult zijn. Vanuit die plaats bent u heel snel bij alle distilleerderijen en kunt u  's avonds lekker weer terug zonder steeds in - en uit te hoeven pakken. We kennen ook nog een hele goede B&B ten zuiden van Thurso, veel noordelijker, waar u ook bijv. 2 nachten zou kunnen verblijven en niet terug hoeft naar Dornoch.

Deze reis sluit ook heel mooi aan bij de  Themareis: naar het land van uw voorouders waarin u helemaal rond trekt en het hele gebied verkent.

De kaart met de distilleerderijen

Klik op de kaart om te zien hoe de route er uit zou kunnen zien.

Glen Ord distillery op Black Isle

Bij Glen Ord zeggen ze zelf: een bezoek aan onze distilleerderij is een lust voor het oog en voor uw smaakpapillen, dus dat belooft wat! Tijdens de rondleiding ziet u de mensen aan het werk om een magische malt whisky te produceren, die zoet, moutig en droog is.

Openingstijden: 

November t/m februari: ma t/m vrij van 11.00 - 16.00. Maart t/m oktober: ma t/m za van 10.00 - 17.00 en juli en augustus tot 18.00. Van juni t/m september ook op zondag van 12.00 - 17.00.

Er zijn verschillende rondleidingen mogelijk: 

 • Alleen de tentoonstelling, met een video en een slokje Singleton of Glen van 12 jaar oud
 • De Glen Ord Tour: de tentoonstelling, een rondleiding en een slokje Singleton


De tasting tours moeten geboekt worden

Glenmorangie Distillery bij Tain

Glenmorangie: een distilleerderij met een enorme hoeveelheid vaten buiten. De ketels zijn buikvormig, wat de whisky een 'eigen Glenmorangie' smaak geeft.

De Pikten, die hier heel lang geleden woonden hadden een prachtig bewerkte steen: the Hilton of Cadboll Stone, die op plek stond waar nu de distilleerderij is. Hij werd ontdekt en naar het Schotse Nationale Museum gestuurd. In 2000 heeft een kunstenaar uit een enorm blok zandsteen een kopie gemaakt, die nu weer op de oorspronkelijke plek staat.

De distilleerderij wordt bemand door The Men of Tain: vaklieden, die er vaak al hun hele leven werken. Vroeger kregen ze 'a wee dram' tijdens de lunch en voor vervelende klusjes. Sommigen herinneren zich het nog met weemoed!

De distilleerderij is vrijwel het hele jaar open. Altijd van ma t/m vrij en vroeg in de zomer ook op zaterdag en in het hoogseizoen 7 dagen per week.

Er is ieder uur een rondleiding en tussen juni en augustus ieder half uur. Er kunnen max. 15 deelnemers mee, dus altijd vooraf boeken. 

De verschillende rondleidingen:

 • The Original Tour. Een rondleiding door de distilleerderij + een slokje Glenmorangie Original 
 • The Signet Tour. Alleen op afspraak en niet mogelijk van nov. t/m maart. Na de rondleiding gaat u naar de Signet Room, waar u Glenmorangie Original en Glenmorangie Signet proeft. Dit is de rijkste whisky, die hier gemaakt wordt
 • The Heritage Tour. Kan alleen op afspraak en niet mogelijk van nov. t/m maart. De rondleiding, een wandeling naar de bron en dan naar Glenmorangie House voor een lunch en proeverij van de Glenmorangie Original, een slokje uit de Extra Mature Range en een Glenmorangie van 18 jaar oud. U krijgt na afloop een kadootje mee

Dalmore Distillery in Alnes

Nadat Colin of Kintail het leven had gered van Koning Alexander III, kreeg hij als dank het land waar het kasteel Eilean Donan op staat maar nog belangrijker het recht om het Koninklijke Hert met het 12 puntige gewei in zijn wapen te gebruiken: het logo voor Dalmore Distillery was geboren!

Na 28 jaar verkocht hij de distilleerderij aan de Mackenzie broers, die er een groot succes van maakten omdat ze niet over gebaande paden gingen. Neem de locatie. Velen gingen naar Speyside omdat daar al wegen waren, de Mackenzies niet, zij zochten net zo lang tot ze de ideale plek vonden waar ze volop gebruik konden maken van de natuurlijke omstandigheden. Ze vonden het in een geïsoleerd gebied op de oever van de Cromarty Firth, blootgesteld aan de wind uit de Noordzee.

Vrijwel alle distilleerderijen gebruiken uniforme ketels, maar hier gebruiken ze verschillende ketels om de whisky meer karakter te geven. Het distilleren is daardoor moeilijker, maar de whisky exceptioneel (zeggen ze).

Een rondleiding moet u van te voren boeken.  Hij duurt een uur

Wilt u een privé rondleiding of een proeverij, dan kunt u dat aanvragen, maar de groep moet uit minstens 8 en max. 14 personen bestaan.

Openingstijden: april t/m september van ma t/m za van 10.00 - 17.00. Van oktober t/m maart van ma t/m vrij van 10.00 - 17.00.

Balblair Distillery in Tain

Op deze plek rollen sinds 1790 de vaten over het terrein en wordt er Highland Single Malt Scots whisky geproduceerd. Het bijzondere aan deze distilleerderij is dat niet genoemd wordt hoe oud de whisky is, maar dat het jaar vermeld wordt waarin het vat gedestilleerd is. Ieder jaar gaat de manager naar de vaten, proeft en besluit op dat moment welke whisky op de top van het rijpingsproces is en vrijgegeven kan worden. Het zijn dus allemaal Vintage Whisky's.

Er zijn verschillende rondleidingen:

 • Balblair Experience Tour. Er kunnen max. 10 mensen mee en er wordt 1 Balblair Vintage geproefd. 
 • Vintage Moments Tour.  Er kunnen max. 10 mensen mee en er worden 3 Balblair Vitages geproefd. 
 • The Manager’s Tour.  Alle whisky's worden geproefd inclusief 1 uit het vat. 


Openingstijden: oktober t/m maart: ma t/m vrij van 10.00 - 16.00. April t/m september: ma t/m za van 10.00 - 16.00.

De rondleidingen vinden plaats om 11.00 en 14.00 of op een andere tijd volgens afspraak.

Clynelish Distillery in Brora

Clynelish Distillery ligt aan de A9 in het populaire kustplaatsje Brora op ong. 1 uur van Inverness. Vanuit de distillery zie je het Clynemilton stroompje over de heuvels stromen. De Clynelish whisky is fruitig en heeft een licht rooksmaak.

De rondleidingen: 

 • Clynelish Distillery Tour. U verkent de distillery en sluit af met een slokje Clynelish van 14 jaar oud
 • Taste of Clynelish Tour. Naast de distillery tour proeft u ook de 14 jaar oude Clynelish, uit het vat en Johnnie Waker Gold Reserve

Onderstaande privé rondleidingen moeten van te voren geboekt worden. Er moeten minstens 2 mensen zijn.

 • Taste of the Highlands Tour. Een langere privé rondleiding met proeverij. U proeft Clynelish 14 jaar oud, uit het vat, Johnnie Walker Gold Reserve, uit de vaten Clynelish 1988 en Teaninich 1985
 • The Clynelish Experience.  Een langere privé rondleiding met een nog uitgebreidere proeverij
 • The Brora Experience.  Een langer privé rondleiding met de meest uitgebreide proeverij


Openingstijden: 

Januari en februari: ma t/m vrij van 10.00 - 15.00. Rondleidingen om 11.00 en 14.00. Maart t/m mei: ma t/m vrij van 10.00 - 17.00. Rondleidingen om 11.00, 12.30, 14.00 en 16.00. Juni t/m september: ma t/m za van 10.00 - 17.00. De eerste rondleiding is om 10.30. Zondag van 12.00 - 17.00 en de eerste rondleiding is om 12.30. Oktober: ma t/m za van 10.00 - 15.00. Rondleidingen om 11.00, 12.30 en 14.00. November en december: ma t/m vrij van 10.00 - 15.00. Rondleidingen om 11.00 en 14.00.

De winkel is gesloten van 18 dec. t/m 3 jan.

Old Pulteney Distillery in Wick

Opgericht in 1826 in een tijd waarin er nog geen wegen naar Wick waren en de distilleerderij afhankelijk was van de scheepvaart om de gerst aan te voeren en de malt whisky te verschepen. Wick werd beroemd door de vaten zilver (haringen) en de vaten goud (de whisky). De whisky wordt nog steeds op dezelfde traditionele wijze gemaakt en ook het karakter is nog steeds het zelfde: een heerlijke whisky zonder turfachtige smaak.  

De rondleidingen vinden plaats om 11.00 en 14.00, maar u kunt ook vragen om een andere tijd als u contact opneemt.

 • The Pulteney Tour is de standaard rondleiding en duurt ong. 1 uur. Tijdens deze rondleiding krijgt u een goed beeld hoe er gewerkt wordt en wat er allemaal voor nodig is om een goede whisky te produceren. U neemt met max. 10 deelnemers een kijkje achter de schermen en natuurlijk proeft u na afloop een slokje van de 12 jaar oude whisky. U krijgt met uw voucher 2.50 korting op de 70cl fles Old Pulteney
 • The Pulteney Tour met extra expressions. Naast de gewone standaard rondleiding met het glaasje 12 jaar oude whisky, proeft u nu ook de whisky van 17 en 21 jaar oud
 • The Manager's Masterclass en u kunt hem boeken met min. 4 deelnemers. Deze bijzondere rondleiding wordt door de Distillery Manager gedaan. Naast de standaard rondleiding krijgt u een echte masterclass en proeft u 5 Old Pulteney whisky's die speciaal door de Manager zijn uitgezocht. Deze Masterclass duurt 2 uur

 

Openingstijden: oktober t/m april: ma t/m vrij van 10.00 - 16.00. Mei t/m september ma t/m vr van 10.00 - 17.00 en za van 10.00 - 16.00.

De TravellingWELL.nl Reisgids van €100.00 is inclusief in de prijs

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor deze whiskyreis samen.

Hij bevat:

 • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
 • alle  adressen/postcodes van de distilleerderijen voor uw navigatie systeem
 • beschrijving van de rondritten en alle distilleerderijen met openingstijden, mogelijke rondleidingen met prijzen
 • een goede kaart van Schotland
 • extra informatie over die zaken waar u speciaal in geïnteresseerd bent
 • wij maken desgewenst ook de afspraken voor rondleidingen voor u
 • De TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een stevige map samen met uw reispapieren naar het door u opgegeven adres gestuurd