Bonnie Prince Charlie en The Jacobites met Discover Ticket voor 7 dagen gratis bezoeken aan alle bezittingen van de National Trust for Scotland

Tijdens deze reis wordt er extra nadruk gelegd op Schotland's rijke geschiedenis,  het erfgoed en de archeologie. Van Wereld Erfgoed plekken tot historische slagvelden en gebouwen, culturele tradities, mythes en legendes. 

Om u in de gelegenheid te stellen om alle bezittingen van de National Trust for Scotland gratis te bezoeken, zit het Discover Ticket voor 7 dagen binnen 15 aaneensluitende dagen ook in het pakket met de TravellingWELL.nl Reisgids dat u voor deze themareis per post ontvangt. 

Algemene informatie

Themareis: 13 dagen Bonnie Prince Charlie en de Jacobites

Prijs: vanaf €1449.00 p.p. in het vroege voorjaar en late najaar op basis van 2 pers. kamer.  De prijs is in het hoogseizoen hoger, omdat de overtochten/vluchten en accommodatieadressen dan duurder zijn.

De vanaf prijzen voor 2019  zijn gebaseerd op de koers van het Britse pond van november 2018. We herberekenen de prijs op het moment dat u de reis aanvraagt.

 • Deze reis kan op iedere dag beginnen en hij kan ook langer of korter gemaakt worden
 • Overtocht met veerboot van DFDS seaways in standaard 2 pers. binnen hut met bedden boven elkaar en met douche en toilet 
 • Uw auto of motor gaat mee
 • 10 overnachtingen in een 2 pers. kamer met badkamer. U kunt ook zelf bepalen hoe u de nachten verdeelt over de 3 adressen
 • 10 x uitgebreid Schots ontbijt
 • U krijgt er een TravellingWELL.nl Reisgids bij en goede kaart van Schotland 
 • U krijgt er een Discover Ticket van de National Trust for Scotland bij, waarmee u gedurende 7 dagen binnen 15 aaneensluitende dagen gratis toegang hebt tot alle eigendommen van de NTS

Extra opties

 • U kunt tegen een vrij geringe meerprijs ook een veel comfortabelere buiten hut met bedden naast elkaar boeken
 • De reis kan langer of korter gemaakt worden

Klik op de groene knop en vermeld:

 • Uw naam en telefoonnummer
 • Naam van de gekozen reis
 • Met auto of motor
 • De gewenste datum van vertrek en terugreis
 • Het aantal personen met geboortedatum
 • Het aantal 1  pers. kamers en/of 2 pers. kamers
 • Hoe u het aantal nachten wilt verdelen
 • Of en zo ja welke extra opties u toe wilt voegen

 

Wij kunnen met deze gegevens dan een goede offerte voor u maken en nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

U boekt uw reis met STO Reisgarantie

Wij zijn aangesloten bij STO Reisgarantie, waardoor u de zekerheid heeft, dat u uw volledige reisbedrag terugkrijgt, mocht TravellingWELL.nl in financiële problemen komen. Een veilig gevoel voor slechts €12.00 per boeking!

Dit betekent echter wel dat een boeking altijd uit een pakket van 2 onderdelen moet bestaan. De reis (overtocht, vlucht, openbaar vervoer) + de accommodatie. Alleen de reis of alleen de accommodatie kunt u dus niet bij ons boeken.

De TravellingWELL.nl Reisgids zit al bij de prijs inbegrepen

De TravellingWELL.nl Reisgids is speciaal voor deze themareis samengesteld.

Hij bevat:

 • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
 • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
 • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
 • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
 • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
 • een goede kaart van het gebied
 • plattegronden als u grotere steden bezoekt
 • De TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een stevige map samen met uw reispapieren naar het door u opgegeven adres gestuurd

De accommodatie adressen

Klik voor de Inn in South Queensferry op accommodatie Edinburgh en omgeving.

Klik voor de 4* B&B in Auchbreck/Glenlivet  op accommodatie Cairngorm National Park en Perthshire.

Klik voor de B&B's in Banavie, Fort William en Onich op accommodatie  The Highlands.

Is er geen beschikbaarheid in de bovenstaande adressen, dan hebben we er nog meer in ons bestand, die we dan kunnen gebruiken.

Klik op TravellingWELL.nl fotoalbums om alle  fotoalbums op Google+van Engeland, Wales, Schotland te bekijken en like en/of volg ons op Facebook of ons blog om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes, verhalen en nieuwe reizen.

Wij stellen het zeer op prijs als u de berichten, verhalen deelt met uw vrienden, familieleden of collega's.

Foto's van nog meer plekken, die u kunt bezoeken of misschien alleen een fotostop maakt

We bieden onze excuses aan voor de meer dan rommelige aanblik. Er wordt hard gewerkt om de problemen op te lossen

 

 

 

Themareis: 13 dagen Bonnie Prince Charlie en de Jacobites

Bonnie Prince Charlie en de Jacobites kunnen natuurlijk niet ontbreken, want als zij er niet geweest waren of had de belangrijkste veldslag The Battle of Culloden in 1746 niet plaatsgevonden, dan had de geschiedenis van Schotland er ongetwijfeld heel anders uitgezien. 

Wie was dan wel Bonnie Prince Charlie, die nog steeds gekoesterd wordt door zoveel Schotten en die je in allerlei boeken, geschriften en musea tegenkomt? 

Prins Charles Edward Stuart (bekend onder de naam Bonnie Prince Charlie), werd op 31 december 1720 geboren als zoon van de verbannen Stuart koning James VII van Schotland en James II was Engeland. Charlie was een levendige jongen en slim. Zo sprak hij op 6 jarige leeftijd vloeiend Engels, Frans en Latijn, bespeelde allerlei muziekinstrumenten en was een goede ruiter en jager.

Maar hij leefde in Italië en was nog nooit in Schotland geweest. Toch stelde hij zich tot doel om zijn verbannen vader op de Schotse troon te krijgen en hij trommelde meerdere malen een leger bij elkaar en deed diverse invallen. Hij werd echter steeds door de Engelsen verslagen en keerde dan terug naar zijn geboorteland.

In 1745 landde hij met zijn leger bij Glenfinnan en rukte op, won The Battle of Prestonpans en trok naar Londen, waar hij echter gedwongen werd om terug te keren naar Schotland. Toen zijn uitgeputte leger aankwam bij Culloden, moesten ze het ook nog eens zonder eten doen en u raadt het al: ze werden volledig overmeesterd door de Engelse troepen in een bloedige veldslag die binnen een uur beslist was.  

Bonnie Prince Charlie kon met behulp van Flora MacDonald ontsnappen naar Isle of Skye en voer vanaf die plek terug naar Frankrijk. De rest van zijn leven leidde hij een vrij losbandig leven, trouwde op 42 jarige leeftijd met een meisje van 19, die hem toch niet zo goed beviel en hij stopte haar in een klooster. Vanaf 1783 werd hij ziek en werd tot zijn dood in 1788 verpleegd door zijn dochter.  

Klik op de kaart om alle bezienswaardigheden van de National Trust for Scotland, die besproken worden en die u gratis met uw Discover Ticket  kunt bezoeken, te zien.

Visit Scotland heeft een prachtig e-book samengesteld waarin de hele geschiedenis van Charlie en The Jacobites verteld wordt.

Bonnie Prince Charlie: de aantrekkingskracht van verloren hoop!

Er is een held: Bonnie Prince Charlie en er is een schurk: de Hertog van Cumberland, die later The Butcher genoemd werd.
Charlie was ook nog eens een aantrekkelijke jonge vent en kon praten als de beste! Iedere keer weer lukte het hem om een leger van Highlanders  bij elkaar te krijgen, die hij zo begeesterde met zijn verhalen, dat ze voor hem door het vuur gingen en hun enthousiasme moesten bekopen met de dood, terwijl Charlie alle hulp kreeg om te ontsnappen: keer op keer. 

Zelfs na de Battle of Culloden, waarbij zoveel Highlanders die met hem vochten, stierven en iedereen die hen geholpen had gedood werd of verjaagd, bleven ze hem trouw omdat ze geloofden in het onmogelijke: Schotland als een onafhankelijk land onder leiding van een Stuart koning. De Stuarts zijn natuurlijk al lang uitgestorven, maar het verlangen naar een onafhankelijk Schotland bestaat nog steeds en misschien is dat ook wel een van de redenen dat Bonnie Prince Charlie als symbool voor onafhankelijkheid, nog steeds zo geliefd is.

Hoe ziet de 13 daagse reis Bonnie Prince Charlie en de Jacobites themareis er uit?

U reist op een door u zelf gekozen dag met de ferry van DFDS van IJmuiden naar Newcastle. Uw eigen auto gaat mee.


Na aankomst maakt u een mooie rit waar meteen al allerlei prachtige plekken in Schotland bezocht kunnen worden naar uw eerste accommodatieadres waar u 2 nachten verblijft, zodat u een hele dag naar Edinburgh kunt. Het is een gezellige Inn bij de beroemde spoorbrug over de Firth of Forth. U kunt vanaf deze plek met uw eigen auto naar Edinburgh maar er is ook een hele goede treinverbinding en dan heeft u niets te maken met het verkeer of het zoeken van parkeergelegenheid.

Stelt u zich eens voor hoe The Royal Mile: de straat tussen Edinburgh Castle (Historic Scotland) en Holyrood Palace (Royal Collection) er uit gezien moet hebben, toen Charlie daar aankwam en door 60.000 Jacobites toegejuicht werd. Dat zijn nog meer mensen dan er nu zijn  tijdens het Festival in augustus!


Charlie maakte het Holyrood Palace tot zijn hof en vanuit hier werden allerlei strategieën bedacht. U ziet o.a. de kamer waar hij verbleef, de zalen waar de bijeenkomsten waren en de enorme zaal waar hij een bal hield.  Edinburgh is een prachtige stad boordevol interessante musea, leuke winkels, brede lanen, smalle steegjes, sfeervolle pubs en restaurants: kortom u zult er ook zonder Charlie enorm genieten!

Via Alloa Tower en Killiekrankie naar het prachtige Cairngorm National Park en het whiskygebied Speyside

De indrukwekkende Alloa Tower (National Trust for Scotland) is altijd in het bezit geweest van de Erskine family, die zeer loyaal waren aan de Stuart koningen en een aantal van hen bezocht deze toren en logeerde er, incl. Mary Queen of Scots en James VI en James I.

In 1715 werd het bewoond door de 6e graaf van Mar, die het leger van de Jacobites aanvoerde tijdens de opstand in 1715.

Als u de 4 verdiepingen verkent, kunt u zich vast voorstellen hoeveel ongelooflijke verhalen de muren en de gevangenis zouden kunnen vertellen!

U rijdt naar het noordoosten en komt dan langs Killiecrankie.  Killiecrankie Visitor Centre (National Trust for Scotland) ligt in een prachtige beboste kloof, waar de rust in 1689 gruwelijk werd verstoord toen hier de allereerste schoten vielen tijdens de Battle of Killiecrankie. Slechts 1 Engelse soldaat kon ontsnappen d.m.v. een spectaculaire sprong over de rivier de Garry en de plek heet sindsdien: Soldier's Leap. Het verhaal van de slag maar ook de schitterende omgeving komen helemaal tot leven in het bezoekerscentrum. 

U verblijft 4 nachten in een heerlijke 4* B&B in Auchbreck/Glenlivet, zodat u en de Charlie plekken kunt bezoeken, maar ook het prachtige Cairngorm National Park en misschien wel 1 of meerdere whisky distilleerderijen en/of een kuiperij.

Fyfie Castle

Misschien zijn 3 kastelen op een dag een beetje veel van het goede, maar u hoeft ze natuurlijk ook niet allemaal te bezoeken. Ze hebben gemeen dat ze allemaal iets met Charlie en de Jacobites te maken hadden. 

Toen de Engelse troepen op weg naar Culloden bij Fyvie Castle ( National Trust for Scotland) aankwamen, toverde de Duke of Cumberland een sinaasappel uit zijn zak en overhandigde die aan Lady Fyvie's jongste zoon met de opmerking: ‘I can only hope that your son will one day prove as loyal an adherent to the House of Hanover as your brother has been to the House of Stuart’.

De jongen maakte dat inderdaad waar maar in 1766 zorgde hij voor veel commotie toen hij zich liet schilderen in de illegale Huntly Gordon tartan van zijn moeder en ooms die allemaal de Jacobites steunden.

Het kasteel heeft 5* gekregen als bezienswaardigheid, dus maak uw borst maar nat. De 5 families die er gewoond hebben, hebben allemaal hun sporen nagelaten en u vindt er ook schilderijen van bijv. Gainsborough en een Tearoom.

Castle Fraser

Castle Fraser ( National Trust for Scotland) was een van de kastelen van de Fraser Clan, die ook de Jacobites steunden in de slag in '45. De oudste zoon van de 6e Lord Fraser had de leiding van het Fraser Regiment in Culloden en raakte gewond en werd de volgende dag door een Engelse soldaat gedood. Veel van het kasteel ziet er nog net zo uit als toen. Als u het kasteel verkent, mis dan de geheime trap, een spionnetje, verborgen valdeuren en Charles Mackenzie Fraser's houten been niet! Er zijn uitgezette wandelingen op het terrein en daarna een lekkere afternoon tea in de Tearoom?

Craigievar Castle

Het 17e eeuwse, sprookjesachtige Craigievar Castle (National Trust for Scotland) heeft een prachtige collectie meubelen uit de Barok, origineel houtwerk uit de tijd van de Jacobites en een kunstig bewerkt plafond. U vindt hier ook een Order of Battle voor de Battle of Culloden, waaruit blijkt dat de Forbe family de Jacobites ook steunde. Tijdens de opstand in 1705 werd hier een vluchteling verborgen gehouden. Er is ook een Victoriaanse keuken, een Scottish glen garden en er zijn uitgezette wandelingen. U kunt het kasteel alleen met een rondleiding bezoeken. 

Een of twee dagen zonder Charlie: wandelen, fietsen, whisky proeven, naar de rendieren of een safaritocht met Highland Safaris?

Vanuit de B&B kunt u prachtige wandelingen maken in het noordelijke deel van Cairngorm National Park en de dag bijv. afsluiten met een bezoek aan Glenlivet Distillery. U kunt de auto bij de B&B zetten en er naar toe lopen, zodat iedereen uit uw gezelschap ook kan proeven. De standaard rondleiding is interessant en gratis en er zijn ook hele uitgebreide mogelijkheden. Voor heel veel andere distilleerderijen in dit gebied, klik op Speyside whisky

In de omgeving van Aviemore is ontzettend veel te doen en te zien:

 • een ritje met de stoomtrein of bergtrein
 • een rendierencentrum
 • een centrum waar je kunt kijken bij de sledehonden en zelfs een rit kunt maken
 • een centrum voor roofvogels
 • een boerderij waar de boer demonstraties geeft met zijn honden en schapen
 • je kunt er fietsen huren
 • er is een activiteitencentrum waar je allerlei buitensport activiteiten kunt boeken
 • een prachtige mountain safaritocht vanuit Aberfeldy

 

U zou ook een mooie rit langs de kust kunnen maken ( ze zeggen dat hier de meeste zonuren van Schotland zijn) met het leuke stadje Cairn, het ecodorp Findhorn,  Elgin met de prachtige kathedraal en toch nog 1 Charlie bezienswaardigheid: Brodie Castle (National Trust for Scotland).  De lords Brodie van Brodie Castle stonden aan de kant van de Engelsen en hoewel ze niet actief deelnamen aan de Battle of Culloden, vertelt de geschiedenis wel dat de regeringstroepen achter het kasteel hun kampement hadden. Dit gebied heet sindsdien: '45 Wood.

U zult er nu warm ontvangen worden en kunt de ondoordringbare 16e eeuwse ruimte waar de wacht stond bekijken, de 17e eeuwse vleugel ernaast en een uitbouw uit de tijd van Koningin Victoria.

Culloden Battlefield en helemaal langs Loch Ness net voorbij Fort William naar de volgende B&B

Het bezoekerscentrum van Culloden Battlefield ( National Trust for Scotland) heeft vele prijzen gewonnen met haar prachtige tentoonstelling waarin de bloedige periode van meer dan 250 jaar geleden zo prachtig tot leven gebracht wordt. Na de tentoonstelling kunt u met 'oortjes' naar buiten om een wandeling over het veld te maken waar de veldslag plaats vond. Er vinden ook heel regelmatig voorstellingen plaats, waarin acteur bepaalde scenes spelen of laten zien hoe de gewonde soldaten behandeld werden.

Loch Ness: wat moet ik ervan zeggen? Gaat u ook op zoek naar Nessie of gelooft u alle verhalen helemaal niet en maakt u liever een boottochtje op het enorm lange loch? Klik op Loch Ness by Jacobite voor de mogelijkheden.  De naam past nog mooi bij de themareis ook!

U passeert de ruïne van Urquhart Castle (Historic Scotland) , dat door de Jacobites zelf opgeblazen werd toen duidelijk werd dat ze de strijd verloren hadden en ze kost wat kost wilden vermijden dat de Engelsen er de baas zouden worden.

Bij Fort Augustus bent u aan het eind van Loch Ness gekomen. Het is een heel gezellig dorpje met een hele serie sluisjes achter elkaar in het Caledonian Canal. Altijd spannend om te zien of de schippers het voor elkaar krijgen. 

Net buiten het dorpje Spean Bridge staat een indrukwekkend monument: het Commando Memorial, waar een groot beeld van 3 commando's op een verhoging staat. Hier werden de commando's opgeleid en kandidaten kwamen niet alleen uit Schotland maar vanuit de hele wereld. Op de herdenkingsplek ontdekte ik onlangs ook een foto met briefje erbij van een Nederlandse jongeman, die hier de opleiding had gevolgd.

Uw dag eindigt in een B&B in Banavie, Fort William of Onich, die hoog in alle lijstjes van klanten staan, die er verbleven hebben.

Glenfinnan Monument en natuurlijk Glenfinnan Viaduct (bekend van Harry Potter)

Bonnie Prince Charli kwam in 1745 op het stuk waar nu Glenfinnan Monument  (National Trust for Scotland) staat  aan land, plantte er de Stuart vlag en trok met zijn Jacobites weer ten strijde en vonden uiteindelijk hun Waterloo in Culloden. Het monument verzakte en stond in de zomer van 2016 in de steigers. Waarschijnlijk is het in 2017 volledig gerestaureerd en kunt u weer helemaal naar boven, waar schitterend uitzicht is over Loch Shiel.

In het kleine Visitor Centre wordt dit tumultueuze hoofdstuk in de geschiedenis van Schotland weer mooie verteld.

En natuurlijk klimt u ook even de heuvel op van waar u prachtig uitzicht op het Glenfinnan Viaduct hebt. De stoomtrein komt er van april t/m september iedere ochtend langs en in het hoogseizoen ook in de middag. 

U zou nog een hele mooie rit over het stille schiereiland Ardnamurchan kunnen maken en met het pontje weer het water over. Houdt u echter niet van 1 baans weggetjes, dan is deze tocht niet geschikt voor u.

Een dagje wandelen, met de gondel, met de kano en op de fiets terug of op uw gemak Fort William verkennen

De omgeving biedt ontzettend veel mogelijkheden:

 • De rit met de Jacobite Steam Train
 • Neptune's Staircase met een serie sluisjes, waar je heel lekker vlak aan weerszijden langs kunt wandelen
 • Kanoën en op de mountainbike bij Rockhopper bij  Neptune's Staircase
 • Het dorpje Fort William met een mooie distilleerderij, kerkje en museum en de nodige winkeltjes en restaurants
 • Boottochtjes op Loch Linnhe
 • Naar Nevis Range, waar u met een gondel tot op behoorlijke hoogte kunt komen

Nog 1 x Charlie en de Jacobites en wel in het Glencoe Visitor Centre

Op een hele stille plek tussen de bergen ligt het Glencoe Visitor Centre (National Trust for Scotlandmet een prachtig museum. Ook hier wordt de bloederige strijd verteld, maar ook de strijd tussen de verschillende clans was niet altijd even fris. Er is een uitzichtplateau en u kunt er een kort wandelingetje maken. Sluit het af met een bezoekje aan de wondermooie National Trust Shop en een kopje koffie met iets lekkers in het restaurant.


U kunt hier ook op bepaalde dagen een tochtje met de National Trust Ranger maken in de 4 wheel drive landrover. Niet heel comfortabel en nogal 'bumpy'  maar u komt wel op hele hele mooie plekken en de Rangers weten ontzettend veel van dit gebied.