Algemene informatie

Themareis:  4 of 6 dagen Innovatie, Architectuur en Ontwerpen in Glasgow met Charles Rennie Mackintosh

Prijs: vanaf €595.00 p.p. op basis van een 2 pers. kamer in het vroege voorseizoen of late naseizoen. De prijs is in het hoogseizoen hoger, omdat de vlucht/overtocht en accommodatieadressen dan duurder zijn.

De vanaf prijzen voor 2019 zijn gebaseerd op de koers van het Britse pond van november 2018. We herberekenen de prijs op het moment dat u de reis aanvraagt.

 • Deze reis kan op iedere dag beginnen en verlengd of verkort worden
 • Overtocht met veerboot van DFDS seaways in 2 pers. standaard binnen hut met  bedden boven elkaar en met douche en toilet en uw auto gaat mee of vlucht naar Glasgow en u reist verder met het openbaar vervoer
 • 3 nachten in een hele mooie B&B of  standaard hotel in Glasgow of in mooie B&B in Helensburgh
 • U krijgt er een TravellingWELL.nl Reisgids bij en een goede kaart van Schotland

 

U kunt dit themareisje ook heel mooi combineren met een reis in Schotland op eigen gelegenheid in een ander gebied.

Extra opties

 • Komt u met de boot dan kunt u tegen een vrij gering extra bedrag een meer comfortabele buiten hut met bedden naast elkaar boeken
 • Komt u met het vliegtuig dan kunnen we ook voor een huurauto zorgen
 • U kunt er desgewenst een voucher voor een Scottish Heritage Pass  (SHP)voor 7 dagen bijboeken. Die kunt u op een aantal adressen inleveren voor de echte pas. Daarmee kunt u alle bezienswaardigheden van The National Trust for Scotland en Historic Scotland gratis bezoeken. Klik op SHP voor meer informatie
 • U kunt er desgewenst een voucher voor een National Trust for Scotland Discover Ticket bijboeken. Hij is er voor 3 dagen binnen 7 dagen, 7 dagen binnen 14 dagen en 14 dagen binnen 30 dagen. Klik op NTS Discover Ticket voor meer informatie

Klik op de groene knop en vermeld:

 • Uw naam en telefoonnummer
 • Naam van de gekozen reis
 • De gewenste datum van vertrek en terugreis
 • Of u met de boot en eigen auto wilt of wilt vliegen naar Glasgow
 • Of u in Glasgow zelf of buiten Glasgow wilt verblijven
 • Het aantal personen met geboortedatum
 • Het aantal 1  pers. kamers en/of 2 pers. kamers ( 2 pers. bed of 2 aparte bedden)
 • Of en zo ja welke extra opties u toe wilt voegen

Wij kunnen met deze gegevens een goed voorstel voor u maken en nemen z.s.m. contact met u op.

U boekt uw reis met STO Reisgarantie

Wij zijn aangesloten bij STO Reisgarantie, waardoor u de zekerheid heeft, dat u uw volledige reisbedrag terugkrijgt, mocht TravellingWELL.nl in financiële problemen komen. Een veilig gevoel voor slechts €12.00 per boeking!

Dit betekent echter wel dat een boeking altijd uit een pakket van 2 onderdelen moet bestaan. De reis (overtocht, vlucht, openbaar vervoer) + de accommodatie. Alleen de reis of alleen de accommodatie kunt u dus niet bij ons boeken.

4. The Hill House in Helensburgh

The Hill House in Helensburgh werd tussen 1902 en 1904 gebouwd voor de uitgeveer Walter Blackie, die er met zijn gezin ging wonen. Het wordt beheerd door de National Trust for Scotland.

Op de muren, meubelen, gordijnen zijn de zo bekende versieringen met sjablonen van de rozen, distels en andere planten, die het gevoel geven of je in een binnentuin bent. Kamers met hele donkere meubelen en kamers met hele lichte meubelen wisselen elkaar af. U vindt er ook de beroemde ladderstoelen, schitterend gekleurd glas en tegels.

De invloed van zijn vrouw Margaret Macdonald is heel goed merkbaar met de lichte meubels en het prachtige gesso paneel in de woonkamer. Zij verzorgde ook grotendeels de gordijnen, beddengoed, bekleding van de stoelen en de vloerbedekking.

Er is een mooie tuin met groente en bloemen en er werd veel croquet gespeeld.

U kunt heel gemakkelijk met het openbaar vervoer in Helensburgh komen: 8 Upper Colquhoun Street, Helensburgh G84  9AJ.

Openingstijden en entree: voorlopig onbekend.

Helaas is er vocht geconstateerd en niet een geringe hoeveelheid. Als er niets aan gedaan zou worden, zou het huis en de inhoud langzamerhand wegrotten. Het huis is daarom gesloten, de mooiste meubelen etc. zijn ergens anders opgeslagen en er wordt in najaar 2018 gestart met het bouwen van een schil: The Box, die het hele huis omsluit en beschermt tegen regen. Het zal ong. 3 jaar duren voor het gebouw voldoende gedroogd is, waarna men maatregelen kan nemen om het probleem op te lossen, wat ook weer een aantal jaren gaat duren.

U kunt via trappen en het dak van The Box naar binnen, een bijzondere belevenis.

Als duidelijk is hoe alles verder gaat in de komende jaren, zullen we dat melden. U vindt meer informatie als u op The Box klikt.

5. House for an Art Lover in een park aan de rand van Glasgow: onze absolute favoriet!

In 1901 deed Mackintosh mee aan een wedstrijd in Duitsland, waarin een 'Grand Residence for an Art Lover' ontworpen moest worden. Hij werd in eerste instantie geweigerd omdat zijn werk niet compleet was, maar na aanpassingen werd hij toegelaten en kreeg een prijs voor zijn opmerkelijke kwaliteiten, de nieuwe en sobere vorm en de uniformiteit van de buiten- en binnenkant.

In 1990 werd begonnen met de bouw van het huis op basis van zijn ontwerp uit 1901, maar door geldgebrek werd het niet afgebouwd.

Gelukkig namen de Gemeente Glasgow en The Glasgow school of Art een deel van de kosten op zich en werd Mackintosh' droom waarheid.

Openingstijden: het hele jaar dagelijks van 10.00 - 16.00. Er vinden echter ook heel veel activiteiten/huwelijken plaats, waardoor het gebouw niet open is voor het publiek. Check altijd of het open is voor u er naar toe gaat.

U kunt er met de bus en metro en met de auto komen: Bellahouston Park, 10 Dunbreck Road, G415BW.

Toegangsprijs: volw. £4.50, 60+, studenten en kinderen £3.00.

We bieden onze excuses aan voor de meer dan rommelige aanblik. Er wordt hard gewerkt om de problemen op te lossen

 

 

 

Themareis: 4 of 6 dagen Innovatie, Architectuur en Ontwerpen in Glasgow met Charles Rennie Mackintosh

De ontwerpen van Charles Rennie Mackintosh kwamen grotendeels tot stand tijdens de Arts and Crafts beweging en de periode waarin er vooruitstrevende ontwikkelingen op het continent  plaatsvonden: Jugendstil en Art Nouveau. Het werk van 'The Four' : Charles Rennie Mackintosh  (1868 - 1928), Margaret en Frances Macdonald en James Herbert McNair behoort tot de meest vernieuwende in die tijd.

Mackintosh ging uit van het standpunt dat de architect niet alleen verantwoordelijk was voor het bouwkundige ontwerp van het gebouw, maar ook voor ieder detail in het gebouw. De binnenkant moest een kunstwerk zijn met meubilair, gordijnen, schermen, vloerbedekking en kleuren die 1 geheel vormden met de buitenkant: onderscheidend, verfijnd en vanuit  een intellectuele ideologie.

Hij werkte het meeste samen met Margaret Macdonald met wie hij in 1900 trouwde.  Haar invloed is ontzettend groot geweest, maar is helaas altijd wat onderbelicht gebleven. 

Een beschrijving van alle 'Mackintosh' gebouwen

Voor de echte Mackintosh enthousiasten, die alle gebouwen, die dit genie heeft ontworpen, willen bezoeken, hebben we al zijn ontwerpen, die in Glasgow daadwerkelijk gebouwd zijn, kort beschreven. Ze geven een prachtig overzicht van zijn ontwikkeling vanaf de eerste jaren tot zijn absolute hoogtepunt. Van de panden die open zijn voor het publiek vindt u ook de openingstijden en evt. toegangsprijs, zoals in oktober 2017 bekend was. We raden u wel aan om die gegevens te checken op het moment dat u naar Glasgow gaat, omdat er natuurlijk wijzigingen aangebracht kunnen zijn.

1.Daily Record Building

Met dit grote gebouw werd in 1901 begonnen en het was klaar in 1904. Tot laat in de 30er jaren zat de populaire krant The DailyRecord er in. Mackintosh maakte gebruik van sprekende kleuren aan de buitenkant en combineerde 'gebeeldhouwde' zandsteen met geglazuurde bakstenen om max. licht te creëren.

Het gebouw is niet open voor publiek maar vanuit het Stereo café op de begane grond kunt u genieten van de aanblik van dit kunstwerk dat heel lang onopgemerkt bleef.

2. De Glasgow Art Club

De Glasgow Art Club werd in 1893 gebouwd en is nog steeds een van de belangrijkste plekken in Glasgow op het gebied van kunstontwikkeling omdat hier nieuwe nog onbekende artiesten een kans krijgen. Mackintosh was nog maar 25 toen hij dit prachtige huis ontwierp en werkte als leerling bij de architect John Keppie. Hij maakte ook een fries met met behulp van sjablonen, maar het werd door vocht aangetast en men bedekte het met stucwerk en verf. In 2014 is het fries in de oude glorie hersteld.

3. The Mackintosh School of Art

Zijn meesterwerk werd tussen 1897 en 1909 gebouwd  en de invloed van de Arts and Craft Style is heel zichtbaar.

Het gebouw heeft meer dan 100 jaar dienst gedaan als kunstacademie, maar in mei 2014 werd de westvleugel verwoest door een hevige brand. Men is bezig met de restauratie, maar tijdens deze werkzaamheden is de school niet toegankelijk voor het publiek. 

Er is gelukkig nog genoeg te zien en te doen: een spiksplinternieuwe Furniture Gallery, een bezoekerscentrum, de winkel en er zijn dagelijks rondleidingen door hiervoor speciaal opgeleide studenten. U leert er over de fascinerende buitenkant en u komt in de Furniture Gallery. De studenten doen ook rondleidingen door de stad.

Openingstijden: Window on Mackintosh Visitor Centre & GSA Shop dagelijks van 10.00 - 16.30.

De rondleidingen vinden plaats om 11.00, 14.00 en 15.15 en u moet van te voren boeken, anders loopt u een grote kans, dat er geen plek meer is. 

Toegangsprijs: volw.£9.75 60+ en studenten £8.00, kinderen t/m 18 jaar £4.75.

6.The Hunterian

Dit museum huisvest een van de mooiste Schotse collecties en u vindt er ook The Mackintosh House met de inrichting uit het huis in Glasgow waar hij en zijn vrouw Margaret woonden. Ze betrokken dit huis en verbouwden het en richtten het in hunzeer herkenbare stijl in.  Toen het huis werd afgebroken, ging alles wat er gered kon worden naar het museum en ontstond Het Mackintosh House.

Openingstijden: 

The Hunterian Gallery and Museum van di t/m za van 10.00 - 17.00 en zo van 11.00 - 16.00.

The Mackintosh House kunt u bezoeken tijdens een 30 min. durende rondleiding. Openingstijden zie boven.

Toegang is gratis.

7. Kelvingrove Art Gallery and Museum

Kelvingrove Art Gallery and Museum is het favoriete museum van de inwoners van Glasgow sinds de opening in 1901 als onderdeel van de Glasgow International Exhibition.

Er zijn 8000 voorwerpen op 22 plekken naar thema gerangschikt. Werken van Salvador Dali, Hollandse Meesters, Franse Impressionisten, bekende Schotse schilders, naast geschiedenis van de natuur, Egyptische voorwerpen, dinosaurussen en zelfs een Spitfire!

Het museum herbergt ook de Mackintosh and the Glasgow Style Gallery, de grootste permanente collectie van de sleutelfiguren van de Glasgow Style Movement. Een ongelooflijke verzameling voorwerpen uit deze internationaal belangrijke periode en de technieken die gebruikt werden: glas-in-lood, emaille, metaal, keramiek, gesso en meubels en inrichtingen van een tearoom.

Het museum is van ma t/m do en za open van: 10.00 - 17.00 en vrij en zo van 11.00 - 17.00. Toegang is gratis.

8. The Lighthouse

The Lighthouse met de schitterende trap is gevestigd in het voormalige Glasgow Herald Building en is het eerste werk van Mackintosh dat voor het publiek toegankelijk was. In de tentoonstellingsruimte krijgt u een mooi overzicht van zijn leven en werk en vanuit deze plek kunt u ook op de Mackintosh Tower met schitterend uitzicht op de stad.

Er zijn wisselende tentoonstellingen die altijd gericht zijn op de invloed die ontwerp en architectuur op ons gewone leven hebben. Op de tweede verdieping is Architecture & Design Scotland met tentoonstellingen, die op de architectuur in de toekomst gericht zijn.

Openingstijden: ma t/m za van 10.30 - 17.00 en zo van 12.00 - 17.00.

Toegang is gratis

9. Mackintosh Queen's Cross Church

Dit is een van de verborgen schatten van Glasgow, de enige kerk die door Mackintosh ontworpen is en nu functioneert als het hoofdkwartier van de Charles Rennie Mackintosh Society. HIj maakte hem in opdracht van de Free Church in 1896 en de eenvoud van het ontwerp is inspirerend. Prachtig glas en schitterend houtsnijwerk en bewerkte steen in dit lichte en ruime gebouw.

Mackintosh Queen's Cross is nu een plek waar uitvoeringen, concerten, tentoonstellingen en evenementen plaats vinden.

Openingstijden: april t/m september: ma t/m vrij van 10.00 - 17.00. Oktober t/m november: ma t/m vrij van 10.00 - 16.00. December: ma, wo en vrij van 10.00 - 16.00.

Toegangsprijs: volw. £4.00 en 60+ £2.00.

Op woensdag na 13.00 gratis toegang

10. Martyr's School

Martyr's School is een van zijn eerste gebouwen uit 1895 en staat in de straat waar hij geboren is. De Japanse invloed is duidelijk zichtbaar in de trappenhuizen en details. Het rode zandstenen gebouw heeft 3 ventilatoren, die rijk versierd zijn. 

Het gebouw is niet open voor het publiek 

11. The Ruchill Free Church Halls

The Ruchill Free Church Halls uit 1899 heeft een duidelijk traditioneel Schotse invloed en is daarom ook veel conservatiever dan zijn latere modernistische ontwerpen. Hij werd gebouwd als missie gebouw voor de aangrenzende kerk, die niet door Mackintosh werd ontworpen. Er zijn 2 grote ruimtes en 2 kleinere, die nu door een hele actieve parochie gebruikt worden. Deze kerk wordt beschouwd als een goed ontworpen maar minder belangrijk werk. Openingstijden: ma t/m vrij van 11.00 - 15.00. Gesloten in juli en augustus. Toegang is gratis.

12. Scotland Street School Museum

Scotland Street School Museum is Mackintosh’  laatste belangrijke opdracht in Glasgow. Ontworpen voor het bestuur van de school.

Er is een schitterend betegelde gymnastiek ruimte, prachtig houtsnijwerk, torens van glas-in-lood alles in de Glasgow Style en zijn geniale manier om licht te manipuleren is duidelijk zichtbaar. 

In de Mackintosh Room vindt u de ontwerpen die hij voor de school maakte en waarover veel gedoe was met het bestuur.

Er zijn ook 2 gereconstrueerde klaslokalen, die de ontwikkeling van het onderwijs laat zien van de Victoriaanse tijd, tijdens de 2e Wereldoorlog en in de jaren 50 en 60.

Openingstijden: di t/m do en za van 10.00 - 17.00 en vrij en zo van 11.00 - 17.00. Toegang is gratis.

13. The Willow Tea Rooms

The Willow Tea Rooms in Sauchiehall Street is een van de grootste attracties in Glasgow voor zowel de inwoners als bezoekers.

De tea room die door velen als het neusje van de zalm beschouwd wordt heeft nog steeds de originele glas-in-lood deuren, ramen en spiegels. Naast de Tea Room is er ook een winkel met een enorme keuze aan artikelen van hele kleine broches tot enorme lappen met de beroemde patronen en alles er tussen in.

De Tea Room was bestemd voor dames, die 1 p meer betaalden voor hun kopje thee, maar daar dan wel in deze luxe omgeving van konden genieten! Tegenwoordig kun je er voor een vrij normale prijs iets eten of drinken. Fotograferen is toegestaan.

Het geheel begon een beetje sjofel te worden en in 2016 is het hele pand gerestaureerd. Openingstijden: ma t/m za van 9.00 - 17.30 en zo en Bank Holidays van 10.30 - 17.00. Toegang is gratis.

Een stadswandeling langs gebouwen in de Glasgow Style and Modernity

Klik op wandeling om de route en de beschrijving te zien.

De TravellingWELL.nl Reisgids zit al bij de prijs inbegrepen

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor deze themareis samen.

Hij bevat:

 • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
 • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
 • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
 • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
 • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
 • een goede kaart van het gebied
 • plattegronden als u grotere steden bezoekt
 • extra informatie over die zaken waar u speciaal in geïnteresseerd bent
 • De TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een stevige map samen met uw reispapieren naar het door u opgegeven adres gestuurd

Klik op TravellingWELL.nl fotoalbum Rennie Mackintosh om alle  foto's te bekijken en like en/of volg ons op Facebook of ons blog om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes, verhalen en nieuwe reizen.

Wij stellen het zeer op prijs als u de berichten, verhalen deelt met uw vrienden, familieleden of collega's.

De kaart met de 12 bezienswaardigheden in Glasgow