Algemene informatie

Themareis: 12 of 14 dagen naar het land van uw voorouders in Schotland

Prijs: vanaf €1449.00 p.p. in het vroege voorjaar en late najaar op basis van 2 pers. kamer.  De prijs is in het hoogseizoen hoger, omdat de overtochten/vluchten en accommodatieadressen dan duurder zijn.

De vanaf prijzen voor 2019 zijn gebaseerd op de koers van het Britse pond van november 2018. We herberekenen de prijs op het moment dat u de reis aanvraagt.

 • Deze reis kan op iedere dag beginnen
 • Overtocht met veerboot van DFDS seaways in standaard 2 pers. binnen hut met bedden boven elkaar en met douche en toilet ( deze versie duurt 14 dagen)
 • Uw auto of motor gaat mee
 • 11 overnachtingen in B&B's. U bepaalt zelf hoeveel nachten  u in iedere nacht wilt blijven
 • 11 x uitgebreid Schots ontbijt
 • U krijgt er een TravellingWELL.nl Reisgids bij en een goede kaart van Schotland


of

 • Vlucht naar Inverness vv
 • huurauto
 • 11 overnachtingen in B&B, Guest House of Hotel in 2. pers. kamer met eigen toilet en badkamer. Deze versie duurt 12 dagen
 • 11 x uitgebreid Schots ontbijt
 • U krijgt er een TravellingWELL.nl Reisgids bij en een goede kaart van Schotland

Extra opties

 • U kunt tegen een vrij geringe meerprijs ook een veel comfortabelere buiten hut met bedden naast elkaar boeken
 • U kunt er desgewenst een voucher voor een Scottish Heritage Pass  (SHP)voor 7 dagen bijboeken. Die kunt u op een aantal adressen inleveren voor de echte pas. Daarmee kunt u alle bezienswaardigheden van The National Trust for Scotland en Historic Scotland gratis bezoeken. Klik op SHP voor meer informatie
 • U kunt er desgewenst een voucher voor een National Trust for Scotland Discover Ticket bijboeken. Hij is er voor 3 dagen binnen 7 dagen, 7 dagen binnen 14 dagen en 14 dagen binnen 30 dagen. Klik op NTS Discover Ticket voor meer informatie

Klik op de groene knop en vermeld:

 • Uw naam en telefoonnummer
 • Naam van de gekozen reis en met boot of vlucht
 • Met auto of motor
 • De gewenste datum van vertrek en terugreis
 • Het aantal personen met geboortedatum
 • Het aantal 1  pers. kamers en/of 2 pers. kamers in de B&B's
 • Het aantal nachten per B&B
 • Of en zo ja welke extra opties u er graag bij zou willen boeken

 

Wij kunnen met deze gegevens dan een goede offerte voor u maken en nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

U boekt uw reis met STO Reisgarantie

Wij zijn aangesloten bij STO Reisgarantie, waardoor u de zekerheid heeft, dat u uw volledige reisbedrag terugkrijgt, mocht TravellingWELL.nl in financiële problemen komen. Een veilig gevoel voor slechts €12.00 per boeking!

Dit betekent echter wel dat een boeking altijd uit een pakket van 2 onderdelen moet bestaan. De reis (overtocht, vlucht, openbaar vervoer) + de accommodatie. Alleen de reis of alleen de accommodatie kunt u dus niet bij ons boeken.

Klik op accommodatie om alle B&B's te zien.

Klik op TravellingWELL.nl fotoalbums om alle  fotoalbums op Google+van Engeland, Wales, Schotland te bekijken en like en/of volg ons op Facebook of ons blog om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes, verhalen en nieuwe reizen.

Wij stellen het zeer op prijs als u de berichten, verhalen deelt met uw vrienden, familieleden of collega's.

We bieden onze excuses aan voor de meer dan rommelige aanblik. Er wordt hard gewerkt om de problemen op te lossen

 

 

 

Themareis: 12 of 14 dagen naar het land van uw voorouders in Schotland

Als Scots Specialist Counselor on Travel to Scotland  ben ik erg geïnteresseerd in de vele clans in Schotland en alles wat daar mee te maken heeft. Ik ging daarom op zoek naar mogelijkheden om met dat onderwerp iets te doen. Al surfend kwam ik op de site Ancestral Scotland van Visit Scotland terecht en ontdekte dat deze speciale afdeling heel veel te bieden heeft op dit gebied.

Opeens was ik nieuwsgierig of en hoeveel inwoners in Nederland Schotse roots hebben en of ik reizen zou kunnen samenstellen, waarin plekken die een rol hebben gespeeld in hun clan bezocht worden naast het verkennen van de 'gewone' toeristische activiteiten. Ik koos een aantal namen, voerde die in en toen de gegevens binnen kwamen was ik eigenlijk heel verbaasd. Er wonen hier  bijv. 671 mensen met de naam Brown of Browne, 412 met de naam MacDonald en 212 met de naam MacKay of de verbastering Mackay, Mackaij, Mackaaij, Kay.

Ik ontdekte routes waarmee je het gebied van je clan kunt verkennen: de plekken waar ze woonden en werkten, musea over clans en instituten die je kunnen helpen met het zoeken. Om u te laten zien hoe zo'n reis er uit zou kunnen zien,  heb ik de route van de MacKay clan genomen en die aangepast en uitgebreid met 'gewone' bezienswaardigheden en activiteiten, zodat hij voor afstammelingen van de MacKay clan interessant is maar ook voor de toerist, die gewoon een prachtig gebied wil bezoeken.

De MacKay clan

Het dramatische landschap en delen van de kust van noord west Schotland is het gebied waar de trotse en agressieve MacKay clan heerste en waar nu nog steeds heel wat MacKay's wonen. Het gebied was bekend onder de naam: The Province of Strathnaver vanaf de 11e eeuw, een duidelijk teken dat de aloude noordelijke clan onafhankelijk was.

 

Hun motto: Manu forti (With a strong hand)

 

Ondanks hun drang om onafhankelijk te zijn, waren ze wel loyaal aan de regering, maar tijdens en na de opstanden van de Jacobieten tegen de Engelse overheersing werden ze toch slachtoffers van de vreselijke Clearances (Sheep ate Men), moesten huis en haard verlaten omdat de herders met grote schapenkuddes veel meer rendement opleverden dan de gewone keuteboertjes die er altijd gewoond hadden.

In de 19e eeuw werd de Province onderdeel van wat nu de County of Sutherland heet.

Inverness

Inverness, de hoofdstad van de Highlands met het Highland Heritage Centre is een goede start om kennis te maken met de geschiedenis en het erfgoed van dit deel van Schotland. Een bezoek heuvel op aan het oude Inverness Castle is ook een must, want hier vochten de leden van de MacKays voor King George I tijdens de opstand in 1715. De staf van de bibliotheek in Inverness zou u kunnen helpen om meer te weten te komen over de Mackays. U verblijft hier in een B&B.

Highland Folk museums en Culloden Visitor Centre en Battlefield

Eerst een stukje naar het zuiden en wel naar Kingussie en Newtonmore. In de fascinerende Highland Folk Museums zijn mooie tentoonstellingen over 400 jaar Highland Life van de gewone inwoners.
Daarna rijdt u terug richting Inverness en 'moet' u eerst naar het Visitor Centre met battlefield in Culloden, waar in april 1746 de Jacobieten onder leiding van Bonnie Prince Charlie bloedig verslagen werden. Onder de slachtoffers waren 800 leden van de MacKay clan. In het visitor centre zijn prachtige tentoonstellingen en buiten loopt u over het slagveld. 

Naar het noorden

Vanuit Inverness rijdt u over het Black Isle en dan langs de kust. U kunt met het hele kleine pontje in Cromarty oversteken of gewoon over de 'nieuwe' brug rijden. De dorpjes Cromarty en  Rosemarkie zijn heerlijke plekken om te pauzeren. Aan de kust worden vaak dolfijnen en zeehonden gespot, maar er zijn ook authentieke pubs en kleine museums ( in Rosemarkie een museumpje met prachtige overblijfselen van de Pikten),

Uw volgende accommodatie adres is een B&B net buiten Dornoch, een mooi dorpje met The Witch's stone en de kathedraal met hele mooi ramen en Madonna trouwde er. 

Vanuit de B&B loopt u over het strand en langs de golfbaan (gasten zijn van harte welkom) naar het stadje.

Tijd voor een bezoek aan Dunrobin Castle, pal aan de zee met prachtig uitzicht, een mooie tuin en zomers worden er demonstraties met valken gegeven.

Orkney

Na een tocht van ong. 2 uur ziet u in de verte Orkney liggen, erg de moeite waard om een bus dagtrip te maken of  met uw eigen auto over te steken. Skara Brae, het dorpje uit de steentijd dat nog niet zo lang geleden te voorschijn kwam vanonder het zand, de twee stadjes, de Standing Stones van Stenness, de Italian Chapel, Maes Howe, een kelder met tekeningen op de wanden en een woeste kust. Het kan allemaal gemakkelijk in één dag en aan het einde van de middag vaart u terug. Uw B&B ligt bij Thurso.

Langs de noordkust naar het westen

Vlakbij  Wick ligt het mooie Castle of Mey, waar de koningin moeder zo gek op was. Na dit bezoek  vervolgt u uw tocht langs de kust en de eindeloze vlaktes en komt u in het gebied van de MacKays. De plek om te beginnen aan uw zoektocht is het Strathnaver Museum in Bettyhill. 

De VVV heeft een mooie gratis folder waarin The Strathnaver Trail beschreven wordt met 16 verschillende historische plekken: verlaten dorpjes (die bij Rosal is de beroemdste), Grumbeg met de begraafplaats waar prachtig uitzicht op Loch Naver is, brochs, cairns, oorlogsmonumenten, de kerk in Syre, een steencirkel en de plek waar de Battle of Darharrold plaats vond tegen de Noormannen.

Vooral die totaal vervallen boerenwoningen, overblijfselen uit de tijd van de Clearances toen alle bewoners en dus ook de MacKays plaats moesten maken voor de schapen, zullen veel indruk maken als u zich voorstelt wat zij meegemaakt hebben. U eindigt de dag in een mooie B&B bij Tongue.

Tongue, Smoo Cave en het kunstenaarsdorpje Balnakeil

In het dorpje Tongue vindt u de begraafplaats van belangrijke leden van de clan. Ten westen van het dorpje ligt Caisteal Bharraigh ( Castle Varrich) waarvan men zegt dat het door de MacKays gebouwd is in de 15e eeuw, maar anderen weten zeker dat de Noormannen het bouwden. Er is een mooie wandeling van een uurtje naar toe te maken.

The House of Tongue ten noorden van het dorpje is zeker door de MacKays gebouwd als bewijs dat zij het hier voor het zeggen hadden. In 1660 werd het aangevallen en grotendeels vernietigd in de Civil War. Wat er nu staat is gebouwd tussen 1678 en 1750.

Het belangrijkste moment van Tongue was echter 1746 toen het schip Hazard de haven binnenvoer in de hoop het Koninklijke Marine fregat HMS Sheerness te ontlopen. Het schip had gouden munten ter waarde van 13.00 Britse ponden aan boord, die gebruikt zouden worden om de opstand van Bonnie Prince Charlie te financieren. De bemanning nam de munten mee aan land in een poging om het geld op die manier naar de bestemming te brengen. De MacKays steunden echter de regering en stopten de bemanning. De munten werden door hen in het loch gegooid voor ze gegrepen werden. Charlie stuurde 1500 van zijn mannen naar het noorden om het goud terug te eisen, ze werden echter onderweg verslagen.

Vlakbij Durness liggen The Smoo Caves: prachtige zeegrotten.

Net buiten Durness ligt het kunstenaarsdorpje Balnakeil: kleinschalige studio's, werkplaatsen en galeries.

Cape Wrath

U kunt een prachtig tochtje naar Cape Wrath maken. Het gemakkelijkst gaat dat met een mini bus, zodat u kunt genieten van het uitzicht terwijl u niet op de weg hoeft te letten. Het landschap is adembenemend, imponerende rotsen en een grote kans dat u allerlei zeevogels,  zeehonden en papegaaiduikers ziet. Het veerbootje vaart als er vraag naar is tussen mei en eind september. De vuurtoren is ontworpen door Stevenson en het cafeetje waar 6 mensen kunnen zitten is dag en nacht geopend!!

Door het Geopark naar Ullapool

De rit richting Ullapool gaat door het schitterende Geo Park met hele mooie en interessante visitor centres waar uitgelegd wordt hoe de aardlagen ontstaan zijn. Als je dan na het bezoek een korte wandeling maakt, zie je in het echt wat je net uitgelegd hebt gekregen. Ook mooi om naar toe te lopen zijn de Inchnadamph grotten.

Ullapool is het dorpje met de witte huisjes en 2 x per dag heel druk, want dan komt de veerboot uit Lewis aan. Er zijn leuke winkeltjes, galeries en genoeg restaurantjes en barretjes om te ontspannen.

Hier overnacht u in een B&B net buiten het dorp aan het water.

Een tocht door Assynt

Een rondrit over hele smalle weggetjes naar de kust, waar prachtige wandelingen zijn te maken. Of u kunt ook afspreken in het café/museumpje dat u les krijgt in doedelzak spelen.

Hebt u de grotten in Inchnadamph nog niet bezocht dan kan dat mooi op de terugweg.

Een prachtige tocht langs de kust naar Gairloch en laatste overnachting in Garve

U rijdt helemaal langs de kust met prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Misschien een bezoek aan de subtropische tuin in Inverewe, een bijzonder, quirky distilleerderij, waar alles anders gaat dan in de 'normale' distilleerderijen, naar het dorpje Gairloch waar u in een supersnelle rubberboot op zoek kunt naar dolfijnen en haaien.

Aan het eind van de middag rijdt u door een indrukwekkend berglandschap naar het dorpje Garve met de Corrieshalloch Gorge. Op de brug kijkt u in de diepte waar de rivier stroomt. 

Hier vlakbij staat een eenvoudige B&B met allerhartelijkste eigenaars en ... hij is jarenlang chef kok geweest. U kunt bij hen uw diner gebruiken en wedden dat u de hele vakantie niet zo lekker gegeten hebt? 

Terug naar Inverness Airport of rit naar Newcastle

Aan al het goede komt een einde en vandaag vliegt u terug naar Schiphol or vaart u terug vanaf Newcastle, hopelijk vol met prachtige herinneringen aan dit bijzondere gebied.

De TravellingWELL.nl Reisgids zit al bij de prijs inbegrepen

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor deze themareis samen.

Hij bevat:

 • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
 • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
 • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
 • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
 • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
 • een goede kaart van het gebied
 • plattegronden als u grotere steden bezoekt
 • extra informatie over die zaken waar u speciaal in geïnteresseerd bent
 • De TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een stevige map samen met uw reispapieren naar het door u opgegeven adres gestuurd