Algemene informatie

Themareis: Ontdek het Schotland van Outlander!

Omdat deze reis zo veel mogelijkheden biedt vanaf een paar dagen tot 2 weken of langer en vanaf zoveel verschillende locaties, is het lastig om een prijs te geven.

Hebt u interesse? Kijk bij de accommodatieadressen en stuur ons via de groene knop een bericht met: 

 • Uw naam en telefoonnummer
 • Naam van de gekozen reis
 • Met auto of motor en veerboot of met het vliegtuig en huurauto
 • De gewenste datum van vertrek en terugreis
 • Het aantal personen met geboortedatum
 • De gekozen accommodatie
 • Hoe u het aantal nachten wilt verdelen

 

Wij kunnen met deze gegevens dan een goede offerte voor u maken en nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Kinloch Rannoch, het Highland Folk Museum, Culloden Battlefield, Glenfinnan en Glencoe

Kinloch Rannoch is de plek waar Claire en Jamie doorheen reizen op hun tweede huwelijksreis na de 2e Wereldoorlog.  Een woest, ruig en heel stil gebied en met de auto kun je slechts tot het station komen en dan houdt de weg op. Je kunt wel een schitterende treinrit maken vanaf het station tot Spean Bridge of nog verder Fort William en zelfs Mallaig. Je hebt dan zo'n beetje het mooiste stuk van Schotland in een keer gezien. ( is overdreven maar het is een overweldigend gebied waar de trein doorheen rijdt).

Highland Folk museum: de replica's van de 18e eeuwse crofterswoningen vormden natuurlijk een prachtige achtergrond voor mooie opnames. Hier werd bijv. de huur geïnd door Dougal. U krijgt hier een heel goed beeld hoe de bevolking leefde in die tijd.

Culloden Battlefield: de beslissende slag in 1745 tussen de Engelsen en de Highlanders o.l.v. Bonnie Prince Charlie. Een smadelijke nederlaag, waar Bonnie Prince Charlie zonder kleerscheuren vanaf kwam, maar de Highlanders die hem geholpen hadden niet. Zij werden meedogenloos mishandeld, gedood en verdreven. Er is een modern bezoekerscentrum van de National Trust for Scotland met interactieve tentoonstellingen, u raakt verzeild midden in een gevecht en u kunt over het Battlefield lopen.

Glenfinnan Monument: een gedenknaald met een Highlander er boven op als gedenkteken aan de dag dat Bonnie Prince Charlie hier landde en zijn vlag plantte, waarmee de Jacobite Rising een feit was. Hier is ook het Glenfinnan Viaduct dat beroemd is geworden door Harry Potter (twee filmvliegen in een klap)

Glencoe: waarmee de film opent en een schitterende locatie, die je gewoon bezocht moet hebben als je in de Highlands bent. In het bezoekerscentrum van de National Trust for Scotland is een fraaie tentoonstelling over de omgeving en over de strijd die zich hier heeft afgespeeld.

Accommodatie voor deel 3 van de Outlander reis

Het laatste deel speelt zich weer in centraal Schotland af en mooie locaties om te verblijven zijn: 

 • Een wat grotere 4* B&B  in Arrochar, vlak bij het noordelijke deel van Loch Lomond. De kamers zijn ruim, comfortabel, koffie/thee, WiFi, goede badkamers en een lekker ontbijt. Er is een prachtige tuin rondom de B&B. Als u hier verblijft kunt u meteen ook het prachtige National Park Lomond & The Trossachs verkennen

 • De 4* B&B bij Dollarbeg, die al besproken is bij deel 1

 • Een 4 * B&B in Helensburgh met eigenaars die heel veel van de omgeving weten en met wie u ook tegen betaling mooie wandelingen kunt maken

 • Het SYHA hostel in Stirling, waar alleen privékamers zijn met allemaal een eigen badkamer en een mooie 4* B&B aan de rand van het centrum met hele ruime kamers, Wifi en alles wat u nodig heeft.

 

Klik op de kaart om de locaties te zien.

Doune Castle, Deanston Distillery en Glasgow

Doune Castle: deed dienst als Castle Leoch, het kasteel van de MacKenzie clan en na de 2e Wereldoorlog bezoeken Frank en Claire het kasteel tijdens een dagtocht.

Deanston Distillery: het wijn warenhuis van Jamie's neef in de haven van Le Havre. De rondleiding in deze distilleerderij is heel boeiend.

Glasgow: op het historische  St. George Square doet Frank zijn huwelijksaanzoek. U zult de exacte plek niet herkennen, maar wel de sfeer en de prachtige panden rondom het plein.

Glasgow Cathedral deed dienst als het L'Hopital des Anges in Parijs waar Claire als vrijwilliger werkt. Met een stadswandeling, die u bij uw papieren krijgt, komt u langs deze en nog veel meer prachtige plekken. En even ontspannen in een park? Het Pollock Country Park net buiten Glasgow werd gebruikt voor het landgoed rond Castle Leoch en voor het gebied tussen Le Havre en Parijs.

U boekt uw reis met STO Reisgarantie

Wij zijn aangesloten bij STO Reisgarantie, waardoor u de zekerheid heeft, dat u uw volledige reisbedrag terugkrijgt, mocht TravellingWELL.nl in financiële problemen komen. Een veilig gevoel voor slechts €12.00 per boeking!

Dit betekent echter wel dat een boeking altijd uit een pakket van 2 onderdelen moet bestaan. De reis (overtocht, vlucht, openbaar vervoer) + de accommodatie. Alleen de reis of alleen de accommodatie kunt u dus niet bij ons boeken.

We bieden onze excuses aan voor de meer dan rommelige aanblik. Er wordt hard gewerkt om de problemen op te lossen

 

 

 

Themareis: Ontdek het Schotland van Outlander

Nu de serie Outlander ook zo'n succes bij vele Nederlandse kijkers is geworden, leek het ons wel een goed idee om een reis samen te stellen met bezoeken aan de meest aansprekende plekken. Er is op ontzettend veel plaatsen gefilmd en alle plekken bezoeken wordt een beetje te veel voor de meesten onder u, dus een selectie.

En u hebt het misschien al op een andere plek op onze website gelezen, maar ik herhaal het toch nog even: we maken alle reizen op maat.

Wilt u een iets andere reis, korter of langer, andere plekken er in en genoemde plekken er uit, geen probleem. Vertel ons uw wensen en wij gaan voor u aan het werk en dan rolt er na flink wat schaven en veranderingen een Outlander reis uit, die precies is zoals u dat graag wilde.

Omdat het best een groot gebied is en met Google Maps slechts 10 plaatsen op een kaart kunnen, is de kaart voor de reis verdeeld in 2 kaarten. Samen geven ze alle plekken aan, die we besproken hebben. 

Kaart 1 en kaart 2.

Er zijn 2 manieren om deze reis te maken

U kunt met uw eigen auto oversteken met de nachtboot (vertrek einde middag)  van IJmuiden naar Newcastle of als u het niet erg vindt om iets verder te moeten rijden met de nachtboot (vertrek 's avonds 21.00) van Rotterdam/Europoort naar Hull. De volgende morgen rijdt u tussen 8.30 en 9.30 van boord.

U kunt ook vliegen van Schiphol naar Edinburgh, er is een auto voor u gehuurd en vervolgens gaat u op pad. De zelfde reis is dan 2 dagen korter omdat u in een  goed uur al in Edinburgh bent en terug.

Accommodatie adressen voor deel 1

We werken in Edinburgh en ruime omgeving met een aantal adressen, die allemaal zeer geschikt zijn om als vaste basis te gebruiken. Het grote voordeel is dat je 's morgens niet in hoeft te pakken, lekker op pad gaat en 's avonds weer terugkomt op je 'eigen' plekje.

 

 • Een vrij klein, luxe hotel ook in hartje Edinburgh en ook op een rustige locatie. Kamers zijn luxe en ruim, er is een geluidsinstallatie, tv, WiFi en een Nespresso apparaat. De badkamer is ruim en luxe. Het is wat ze in het Brits een quirky hotel noemen: grapjes als een hele gekke stoel in een deftige kamer, een gek schilderij en een zwart badeendje op je hele dikke badlakens. Een aanrader!

 • Een gezellige Inn in het dorpje South Queensferry bij de prachtige spoorbrug over de Firth of Forth. Prima kamers, lekker ontbijt, WiFi en je kunt er ook heerlijk eten, zelfs op het terras

 • Een kleine 4* B&B bij het dorpje Dollarbeg op een hele rustige plek. De eigenaar verhuurt ook prachtige Classic Cars, dus misschien rijdt u 1 of meerdere dagen wel als een landheer/vrouw in zo'n schitterende auto!  De B&B is licht, ruim en alles is aanwezig. Er is een mooie zitkamer voor gasten en het ontbijt bestaat uit een grote keuze uit vegetarische gerechten. Wees niet bang, haar ontzettend lekkere gerechten vallen ook zeer in de smaak bij gasten die nooit vegetarisch eten!

 • Voor gezinnen met kinderen of diegenen, die graag mensen om zich heen hebben, zijn de SYHA hostels een echte aanrader. Er zijn zaaltjes, maar alle hostels hebben tegenwoordig ook privé kamers, soms zelfs met eigen badkamer. Deze optie is het voordeligst. Er is een groot hostel in Edinburgh dat het hele jaar geopend is en in het hoogseizoen is er nog 1 extra

 

Klik op de  kaart voor de locaties. De beschrijving van de adressen vindt u op: Edinburgh en Stirling. U vindt hier nog meer adressen waar u zou kunnen verblijven, dus spreekt een ander adres u meer aan, geef het ons door en we gebruiken dat adres.

Een rustig begin met Glencorse Old Kirk en een korte verkenning van Edinburgh

Het mooie kerkje Glencorse Old Kirk staat in de Pentland Hills op de grond van Glencorse House. Romantische waterpartijen in een schitterende tuin en hier worden Claire en Jamie een paar. Het is nog steeds een van de favoriete plekken voor huwelijken.

Na dit romantische bezoek, nog een mooie wandeling in Edinburgh:

 • Ga de steegjes in, die vaak op prachtige binnenplaatsjes uitkomen
 • Verken de oude stad met hele kleine alternatieve winkeltjes en zo veel restaurants en pubs
 • Natuurlijk loopt u over de Royal Mile van Edinburgh Castle naar Holyrood Palace
 • Wip ook even binnen in het kleine sobere kerkje onderweg waar Queen Elizabeth ter kerke gaat als ze in Holyrood Palace verblijft

Hopetoun House en Estate , Blackness Castle, Linlithgow Palace, Bo'ness & Kinneil Railway en Culross

Hopetoun is een van de landhuizen uit een periode dat er prachtig gebouwd werd in Schotland. In de serie is het het huis van de Duke of Sandringham, is er de extra kamer in het appartement in Parijs en in serie 2 is het het Hawkins Estate. Het landhuis is veel groter dan het in de film was, waar de vleugels 'weggepoetst' werden. Op het terrein staat ook Midhope Castle, dat dienst deed als Lallibroch.

Blackness Castle wordt vaak het 'schip dat nooit voer'  genoemd omdat het in de vorm van een schip gebouwd is. Dit stoere 15e eeuwse kasteel vormde het hoofdkwartier van Black Jack Randall in Fort William en hier vond ook de hartverscheurende scene plaats als Jamie opgesloten wordt. 

Linlithgow Palace was de geboorteplaats van Mary Queen of Scots en stond in de serie als gevangenis waar Jamie gevangen zat. Het is nog steeds een mooi gebouw hoewel het nu een ruïne is.

Bo'ness & Kinneil Railway was het Londense treinstation waar Frank en Claire afscheid namen. Er is een groot museum bij en u kunt nog steeds een ritje maken in een stoom- of dieseltrein.

Het dorpje Culross is een prachtig voorbeeld hoe een dorp er in de 17e en 18e eeuw uitgezien moet hebben. In de serie is het Cranesmuir waar Geillis woont en in het kasteel (Castle Leoch) heeft Claire haar kruidentuin. De Jacobieten hadden hier hun kamp en de ziekenhuis opnames vonden hier ook plaats.

Aberdour Castle, Dysart Harbour, Balgonie Castle, Anstruther en Falkland

The Old Kitchen en The Long Gallery van het 12e eeuwse Aberdour Castle werden gebruikt voor het klooster waar Jamie naar toe gebracht werd om te herstellen van zijn gevangenschap. Het kasteel, nu een ruïne, was eens een luxe Renaissance landhuis. 

Het mooie haventje van Dysart deed dienst als de haven van Le Havre in 1740 waar Jamie en Claire vertrekken op hun vlucht naar Frankrijk. In Dysart stond ook St. Germain's Warehouse.

Balgonie Castle, een sfeervol middeleeuws kasteel, was de plek waar de MacRannochs woonden en waar Claire verbleef en plannen smeedde om Jamie te bevrijden.

The Reaper Tall Ship lag in de haven van ' Le Havre'. Ze is helemaal gerestaureerd en valt nu onder de verantwoording van het Scottish Fisheries Museum in Anstruther. Een heerlijk plaatsje om rond te dwalen of een boottocht te maken. 

Het mooie, kleine stadje Falkland komt heel veel voor in de serie als Inverness in de 40er en 60er jaren, het Market Cross is de plaats waar Jamie's geest verschijnt. Faire Earth Giftshop is Farrel's Hardware & Furniture Shop en Campbell's Coffee House 7 Eatery is Campbell's Coffee shop.

Accommodatie voor deel 2 van de Outlander reis

Om de Highlands goed te kunnen verkennen is het het handigst om een aantal nachten of een week in een B&B of  huisje/stacaravan te verblijven en ook hier hebben we diverse mogelijkheden. We noemen er een paar maar op de accommodatiepagina van de Highlands staan nog meer mogelijkheden.

 • Een 4* B&B in Inverness. Alle comfort, koffie/thee op de kamer, tv, WiFi en 's morgens een heerlijk ontbijt. Een van de 3 B&B's  ligt net buiten het drukke centrum en de andere 2 in een heel stil deel ietsjes verder van het centrum

 • Een kleinschalig vakantiepark bij Loch Ness, waar u kunt verblijven in een Armadilla (luxe trekkershut) voor 2 personen of een wat grotere en luxere met slaapkamer. Zeer comfortabel en met badkamer en vloerverwarming
   
 • Een iets grotere 4*B&B in Spean Bridge met niet zulke ruime kamers maar wel met alle comfort, een prachtige zitkamer voor gasten en hier krijgt u het allerlekkerste ontbijt van uw hele reis

 • Een klein bungalowparkje in Onich met houten chalets met 3 slaapkamers en alles er op en er aan. Ze zijn heel volledig uitgerust en liggen heel rustig. U kunt er kaarten, boeken, spelletjes lenen en u mag gratis golfen op de golfbaan in de buurt en gratis zwemmen in het zwembad van een hotel in Fort William
 • Een kleine 4* B&B en een iets grotere B&B (Ned. eigenaars)  in Banavie net buiten Fort William. Uiterste geliefd bij mijn gasten vanwege de lichte, ruime, zeer comfortabele kamers, het fantastische uitzicht en de extroverte eigenaar JJ

 • Een kleine B&B in Fort William in een prachtig Victoriaans pand hoog boven het stadje. De eigenaars zijn Nederlanders, die van hun favoriete vakantieland hun thuis gemaakt hebben

 • Het kleine SYHA hostel bij Glencoe of het groter SYHA hostel bij Fort William

 

Klik op  de kaart voor de locaties.